nieuws

Kopers zien tekort Vivat oplopen, onderliggend resultaat wel beter

Branche 5868

Een potentiële koper die de boeken van Vivat opent, ziet een verlies van € 284 miljoen over 2018, bijna tweeënhalf keer het tekort van 2017. Het netto onderliggend resultaat verbeterde wel. Dat toch rode cijfers werden geschreven komt vooral door eenmalige herverzekeringskosten en voorzieningen in het levenbedrijf. De schadetak had een mooie opsteker: de combined ratio daalde verder naar 96,8%.

Kopers zien tekort Vivat oplopen, onderliggend resultaat wel beter
Nederland, Amstelveen,03-03-2016 RvO, Vivat Foto: Maartje Geels/FirmaFoto

Bestuursvoorzitter Ron van Oijen (foto) spreekt in een persbericht over de jaarcijfers van “positieve ontwikkelingen” in 2018. “We konden het premie-inkomen verhogen in onze aandachtsgebieden, pensioen en schade, onze kosten met 4% verder terugbrengen en het risico van de beleggingsportefeuille herijken. In Schade lukte het de combined ratio opnieuw onder de 100% te krijgen, zelfs als rekening wordt gehouden met de januaristorm van vorig jaar.”

Onderliggend resultaat

Het netto onderliggend resultaat van Vivat, het resultaat met weglating van eenmalige mee- en tegenvallers, steeg van € 172 miljoen in 2017 naar € 239 miljoen in 2018. Het totale premie-inkomen van de verzekeraar daalde met 3% naar € 2,84 miljard. Dat komt met name door het afkopen van pensioencontracten. Worden die transacties buiten beschouwing gelaten, dan kon Vivat 3% meer premie-inkomsten bijschrijven.

Desondanks staan onder de streep rode cijfers. Het verlies bedroeg in 2017 nog € 116 miljoen, in 2018 is dat opgelopen tot € 284 miljoen. Hoofdzakelijk komt dat door een herberekening van de voorzieningen op levensverzekeringen. Ook moest Vivat € 97 miljoen afboeken voor een langlopende herverzekeringstransactie.

Combined ratio

De combined ratio van het schadebedrijf werd afgelopen jaar weer een stuk gezonder. In 2017 hield Vivat voor het eerst geld over van de premie-inleg. Afgelopen jaar zakte de combined ratio verder: van 99% naar 96,8%. De januaristorm kostte de verzekeraar € 15 miljoen. Zonder die kosten zou de combined ratio zelfs op 94,1% uitkomen. Lagere kosten en een verbeterde claimratio dragen vooral bij aan dit resultaat.

De bedrijfskosten daalden in 2018 met 4%. De solvabiliteit van Vivat liep op, van 162% in 2017 naar 192% eind 2018.

Strategische heroverweging

Over de verkoop van de verzekeraar door het Chinese moederconcern Anbang is nog geen nieuws, meldt de verzekeraar in het persbericht bij de jaarcijfers. De ‘strategische heroverweging’ is nog gaande.

Reageer op dit artikel