nieuws

Japke-d. Bouma (NRC): ‘Vrouwen moeten hun positie gaan claimen’

Branche 1772

Japke-d. Bouma is columniste en eindredactrice bij NRC Handelsblad en nrc.next. Ze heeft er twee columns: één over kantoorleven en hoe je gelukkig wordt op je werk en één over hoe er wordt gedacht over vrouwen en mannen. In haar lezing tijdens het am:vrouwen gaat ze in op de verschillen tussen vrouwen en mannen en hoe zich dat uit op de werkvloer. In aanloop naar het event op donderdag 7 maart stelden we haar enkele vragen.

Japke-d. Bouma (NRC): ‘Vrouwen moeten hun positie gaan claimen’

Wat zou je, door de bank genomen, willen aanduiden als het grootste verschil tussen mannen en vrouwen?
“Dat is een makkelijke: dat vrouwen kinderen kunnen baren en zogen en mannen niet, en dat mannen gemiddeld fysiek sterker zijn. Verder zijn er eigenlijk weinig verschillen. Of althans, ik zet het woord ‘verschillen’ in deze context graag tussen aanhalingstekens. Want het is nog best lastig te bepalen of al die ‘verschillen’ tussen vrouwen en mannen waar mensen het vaak over hebben er ook echt zijn, of dat ze in onze hoofden zijn bedacht, de afgelopen honderden jaren.  

Zelfs het verschil dat mannen fysiek sterker zijn, klopt niet altijd. Ik ken genoeg vrouwen die fysiek gezien makkelijk in de bouw werkzaam zouden kunnen zijn en een hoop mannen die dat absoluut niet zouden kunnen. Kijk ook naar de huisvrouwen in de jaren dertig die zware balen wasgoed door een mangel moesten halen. Waren die nou zo zwak? Ik vind het leuk om steeds opnieuw al die ‘verschillen’ ter discussie te stellen.”

Zijn er dus helemaal geen verschillen?
“Natuurlijk zijn die er! Maar je moet je dus steeds afvragen waar die vandaan komen. Komen ze voort uit de biologie – zijn het voldongen feiten – of hebben we ze vrouwen en mannen aangepraat en zouden ze dus kunnen veranderen? Dat vind ik een interessante vraag.  Ik zie die verschillen natuurlijk ook wel. Als je op de werkvloer kijkt, zijn vrouwen gemiddeld bescheidener dan mannen. En ze zien gemiddeld ook vaker meer beren op de weg. Ze twijfelen vaker aan hun eigen capaciteiten en zien het daarom vaker niet zitten om door te groeien naar hogere functies. Daarnaast excuseren ze zich vaker, veel te vaak naar mijn mening, ook als dat helemaal niet nodig is. Mannen nemen daarentegen gemiddeld meer risico. Ze nemen eerder een nieuwe functie aan en vragen zich later pas af of ze wel geschikt zijn voor deze positie. Ze bluffen veel meer en kijken later pas naar de gevolgen. Mannen en vrouwen kunnen in dit opzicht nog een hoop van elkaar leren.”

Zou je dat nou wel doen, is dat niet te veel gedoe, word je daar niet ongelukkig van?

Die ideeën over de verschillen tussen vrouwen en mannen, zijn de mannen daarvoor verantwoordelijk?
“Nee hoor, dit probleem is tweeledig. Enerzijds denken mannen – helaas – nog te vaak dat vrouwen leidinggevende functies niet aankunnen. Dat ze te veel zouden twijfelen en geen knopen durven door te hakken. Anderzijds houden vrouwen dit gevoelde verschil dus in stand door over veel dingen te twijfelen en zich minder te profileren binnen een organisatie. Bijvoorbeeld wanneer vrouwen een hogere positie kunnen krijgen binnen een bedrijf. De reactie die zij dan regelmatig van vriendinnen krijgen is: ‘Zou je dat nou wel doen, is dat niet te veel gedoe, word je daar niet ongelukkig van?’ Dit denken moet doorbroken worden. Mijn boodschap is dat vrouwen geen excuus meer zouden mogen hebben om te werken op hogere posities.

Anno 2019 kun je met je baas en je partner prima afspraken maken over het huishouden en werk, mannen kunnen ook vaker parttime werken. Er zijn genoeg mogelijkheden om jezelf professioneel te ontplooien. Vrouwen moet hun positie gaan claimen, er is geen excuus meer.”

Wat zouden vrouwen kunnen doen om dit te doorbreken?
“Ten eerste door tegen zichzelf te zeggen dat ze het even goed kunnen als mannen. Maar ook in kleine dingen. Ik zie bijvoorbeeld nog te vaak vrouwen bij elkaar gaan zitten en zich afscheiden van de mannelijke collega’s. Ik denk ook aan taalgebruik, met verkleinwoordjes als ‘vriendinnetje’, ‘theetje’, ‘koffietje’ en veel sorry zeggen. Vrouwen moeten zichzelf en hun kwaliteiten laten zien. Dit gebeurt niet als ze zich constant verontschuldigen voor hun optreden en zichzelf kleiner maken dan ze zijn.”

Ben jij er ook bij op donderdag 7 maart?

am:vrouwen is dé ontmoetingsplek voor vrouwelijke managers in de financiële dienstverlening, gevorderd dan wel startend.
Er zijn nog enkele tickets beschikbaar voor het event dat donderdagmiddag 7 maart wordt gehouden bij Achmea in Zeist. Meld je aan op: Vrouwen.amweb.nl

 

Reageer op dit artikel