nieuws

ING: beter antiwitwasbeleid kost tijd

Branche 626

ING heeft nog bijna twee jaar nodig om het nieuwe antiwitwasbeleid in te voeren. Deze tijdspanne heeft de bank afgesproken met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), zei risicodirecteur Steven van Rijswijk tijdens een beleggersdag.

ING: beter antiwitwasbeleid kost tijd

ING moet uiterlijk eind 2020 alle verdachte dossiers hebben doorgespit en daarnaast de nodige wijzigingen in de bedrijfsvoering hebben doorgevoerd. De bank zelf streeft er naar om de klantendossiers al eind dit jaar op orde te hebben. De structurele wijzigingen in de bedrijfsvoering nemen meer tijd in beslag, lichtte de top van het financiële concern toe. Volgens topman Ralph Hamers investeert ING honderden miljoenen euro’s om het antiwitwasbeleid naar een hoger niveau te tillen.

Toezicht verscherpen

De grootste Nederlandse bank wil het toezicht verscherpen door ook meer mensen aan te nemen. Momenteel werken volgens de bank 2.500 medewerkers van ING op enig vlak aan het antiwitwasbeleid. Daarnaast richt ING twee comités op voor de dochterondernemingen. Het eerste zal een coördinerende rol hebben en zorgt voor een overzicht van alle antiwitwasactiviteiten. Het tweede comité houdt zich uitsluitend bezig met het klantenbestand; specifiek met het aannemen van nieuwe klanten en het uitsluiten van verdachte klanten. Ook worden nieuwe digitale instrumenten ontwikkeld om bijvoorbeeld eventuele verdachte transacties snel te signaleren.

Risicovolle gedragspatronen

ING kijkt verder dan alleen controles, zegt Van Rijswijk. “Je kunt het perfecte beleid hebben, maar als mensen het vervolgens niet toepassen, heb je er niks aan.” Daarom is de juiste instelling van medewerkers een van de belangrijkste pijlers van het nieuwe antiwitwasplan. Zo nam ING onlangs psychologen aan die gaan onderzoeken naar risicovolle gedragspatronen onder ING-medewerkers.

Vorig jaar gaf Hamers toe dat ING ernstig tekort is geschoten. ING betaalde een schikking van 775 miljoen euro aan de Nederlandse staat om een rechtszaak te voorkomen. De bank faciliteerde witwaspraktijken van klanten en overtrad daarbij structureel de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). De overtredingen vonden plaats tussen 2010 en 2016.

Reageer op dit artikel