nieuws

Iedereen krijgt toegang tot eigen gezondheidsgegevens

Branche 89 PA

Iedere Nederlander moet in de toekomst gebruik kunnen maken van een digitale persoonlijke gezondheidsomgeving. Patiënten kunnen hiermee zelf bepalen of en met welke zorgverleners ze hun medische gegevens delen. Dat heeft minister Bruno Bruins voor Medische Zorg aangekondigd.

Iedereen krijgt toegang tot eigen gezondheidsgegevens

De Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) is een digitaal hulpmiddel, bijvoorbeeld een website of app, waarmee mensen toegang hebben tot hun eigen gezondheidsgegevens. Met een PGO krijgen patiënten meer regie over de eigen gezondheidsgegevens, verwacht het ministerie van Volksgezondheid.

Gezonde leefstijl

In een gezondheidsomgeving kan iedereen straks de gegevens zien die bijvoorbeeld huisarts, apotheek en ziekenhuis hebben verzameld. Patiënten bepalen zelf met wie ze de medische data delen. Daarnaast bieden de PGO’s allerlei mogelijkheden tot ondersteuning van een gezonde leefstijl, zoals bijvoorbeeld het thuis meten en vastleggen van je hartslag.

Minister Bruins kondigde een regeling voor de financiering van nieuwe PGO’s aan die dit najaar start. De Patiëntenfederatie, zorgverleners en zorgverzekeraars zijn betrokken bij de ontwikkeling van de gezondheidsomgevingen.

Reageer op dit artikel