nieuws

Hoekstra: ABN Amro heeft geen stem in verkoop

Branche 1391

Of en hoe de Nederlandse staat het belang van 56% in ABN Amro gaat verkopen, is niet aan de bank om te bepalen. Over de verkoop van het staatsbelang wordt alleen beslist door de overheid, laat minister Hoekstra (Financiën) weten in antwoord op Kamervragen.

Hoekstra: ABN Amro heeft geen stem in verkoop

SP-leden Alkaya en Van Raak klommen in de pen na uitspraken van ABN Amro-topman Cees van Dijkhuizen eind vorig jaar. Die zei het jammer te vinden dat de overheid het belang vorig jaar niet van de hand heeft gedaan. “Maar ik reken erop dat de overheid volgend jaar in staat is gewoon weer te verkopen. Een verkoopstop zou ook heel schadelijk zijn. Als wij als grootbank voor 56% in handen blijven van de staat, zouden mensen in slechte economische tijden uit veiligheidsoverwegingen hun geld misschien bij ABN Amro kunnen gaan zetten. Dat is oneerlijke concurrentie tegenover ING en Rabobank.”

Wel nadenken, niet beslissen

De SP-leden wilden van Hoekstra weten welke toekomstscenario’s ABN Amro heeft uitgewerkt. “Het is goed wanneer ABN Amro nadenkt over de toekomst en wat de aangekondigde afbouw van het staatsbelang voor de bank betekent, maar ABN Amro is niet verantwoordelijk voor de verkoopstrategie van de staat. Dit is een beslissing van de staat en NLFI adviseert mij hierover”, laat de bewindsman weten. Hij stelt dat afblazen van het verkopen van het staatsbelang niet aan de orde is. “Scenario’s die uitgaan van een verkoopstop zijn wat mij betreft niet aan de orde, want wat in het regeerakkoord staat geldt nog steeds: ABN Amro wordt zo snel als verantwoord mogelijk is, volledig naar de markt gebracht.”

Reageer op dit artikel