nieuws

am:vrouwen over charisma: ‘Ontspan je als een koning’

Branche 2636

Hoe meer ontspannen je bent, hoe meer charisma je hebt. En als degene die je wilt overtuigen ook nog eens ontspannen is, heb je meer kans op succes. Dat bleek tijdens de key note van overtuigingsexpert Pacelle van Goethem, donderdagmiddag tijdens am:vrouwen. Columniste Japke-d. Bouma probeerde de topvrouwen vervolgens te overtuigen om niet meer zomaar sorry te zeggen.

am:vrouwen over charisma: ‘Ontspan je als een koning’

Charisma heb je of dat heb je niet. Althans, dat is wat vaak gedacht wordt, vertelde Pacelle van Goethem aan de topvrouwen uit de verzekeringsbranche. “Ik kan nog voor half 4 vanmiddag laten zien dat je charisma kunt krijgen met een simpele oefening”, aldus de spraak-, taal- en stempatholoog die geldt als een autoriteit op het gebied van de psychologie van het overtuigen.

Patronen doorbreken

Van Goethem verzorgde een van de key notes tijdens de vijfde editie van am:vrouwen in Zeist. Daaraan voorafgaand had gastheer Willem van Duin, ceo van Achmea, het event geopend. Hij benadrukte het belang van diversiteit en inclusie. “Het is gemakkelijk om te kiezen voor nieuwe collega’s die op jezelf lijken. Je moet patronen willen doorbreken. Mensen aantrekken die net iets anders denken vergt meer inspanning”, aldus Van Duin. “We hebben al veel bereikt, maar wat mij betreft mag het wel wat meer, en wat sneller.”

Onweerstaanbaar

Van Goethem ging vervolgens in op hoe je het best kunt overtuigen. Ze benadrukte het verband tussen stress en overtuigen. “We zijn slimmer als we ontspannen zijn. Dus was je moet doen als je mensen wilt overtuigen: zorg dat de ander zich ontspant. De kunst van overtuigen is bovendien dat je erachter komt wat de ander normaal vindt, welke verwachtingen diegene heeft.”

Ze besprak drie stijlen van overtuigen: de autoriteit, de vriend en het voorbeeld. “Hoe meer van de drie stijlen je hebt, hoe overtuigender je bent. Stel dat je autoriteit hebt, en je bent ook nog heel aardig en je wordt cool gevonden. Dan heb je ze alle drie en ben je onweerstaanbaar.”

Geheim van charisma

Van Goethem onthulde bovendien het geheim van charisma. Dat hebben we namelijk allemaal. Ze noemde dat koningengedrag: je compleet naturel gedragen, de tijd nemen, doen alsof je thuis bent. Kortom: ontspannen. “Hoe meer ontspannen je doet, hoe meer charisma je hebt. Wat er ook op je af komt, zorg dat je eruitziet alsof je thuis bent. Je hebt geen tijd om voor elke vergadering te zwemmen met dolfijnen, maar zorg dat je doet alsof je ontspannen bent.”

Je hebt geen tijd om voor elke vergadering te zwemmen met dolfijnen, maar zorg dat je doet alsof je ontspannen bent

Met een stemtrucje liet ze de zaal tot slot zien hoe je een vergadering naar je hand kunt zetten. Hogere tonen worden volgens Van Goethem geassocieerd met de vriend, lagere met autoriteit. “Span je buik aan. Je stem klinkt nu blikkiger, alsof je gestrest bent. Houd dat nog even vast. Laat ‘m nu los en zeg: ‘het is een fantastische middag in Zeist’.” Het resultaat: een zaal vol topvrouwen die met een verlaagde stem aan overtuigingskracht winnen.

am:top 75

Na een workshopronde over succes, communicatie en het brein, was het tijd om de jaarlijkse am:top 75 powervrouwen te onthullen. Voor het vierde jaar op rij wordt die aangevoerd door Bianca Tetteroo. De Achmea-bestuurder vormt samen met Georgette Fijneman (Zilveren Kruis) en Ingrid de Graaf (Aegon) de top 3 van meest invloedrijke verzekeringsvrouwen.

Of ze powervrouwen mogen heten, is de vraag. Niet als het aan slotspreker Japke-d. Bouma ligt. “Dan wil ik ook powermannen”, prikkelde de columniste de zaal. Zo had ze meer voorbeelden van taalgebruik dat verre van genderneutraal is. Wat dacht je van uitdrukkingen als ‘een boom van een vent’ en de woordvolgorde in ‘jongens en meisjes’?

Werken is levensgevaarlijk

Bouma maakte speciaal voor am:vrouwen een gloednieuwe lezing over de verschillen tussen mannen en vrouwen, in taal en op de werkvloer. Volgens haar indoctrineren we vrouwen dat ze het moeilijk hebben op het werk. “Sterker, het lijkt wel alsof werken levensgevaarlijk is voor vrouwen. Waarom hebben we anders woorden als loonkloof, kleverige vloer, glazen plafond en glazen klif?”

Geen bilaatje meer

Ze veegde de vloer aan met verkleinwoordjes en de neiging om sorry te zeggen. Theetje, bilaatje en collegaatje kunnen volgens haar echt niet meer. “En hebben jullie ooit een man horen zeggen ‘feedback is een cadeautje’?”

“Vrouwen verontschuldigen zich vaker dan mannen”, sloot Bouma af. “We moeten die sorry-valkuil vermijden. We gaan stoppen met ‘ik heb er geen verstand van hoor’ en ‘het ligt misschien aan mij, maar’. Laten we alleen nog sorry zeggen als vrouwen iemand psychologisch, lichamelijk, financieel of technologisch echte schade hebben toegebracht.”

Reageer op dit artikel