nieuws

Aangifte tegen ING-top om witwaskwestie

Branche 1954

Investeerder Sam van Doorn doet aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen een aantal personen uit de top van ING in verband met de witwaskwestie bij de bank. Dat bevestigt zijn advocaat na een bericht van actualiteitenprogramma Zembla. De bank zelf denkt niet dat de aangifte kans van slagen heeft.

Aangifte tegen ING-top om witwaskwestie

ING trof vorig jaar een schikking van honderden miljoenen euro’s wegens tekortkomingen bij het voorkomen van witwassen. Volgens het financiële concern heeft het OM destijds al aangegeven dat topbestuurders niet persoonlijk vervolgd kunnen worden, omdat zij niet bewust iets verkeerd gedaan zouden hebben.

775 miljoen euro

De bank betaalde een schikking van 775 miljoen euro aan de Nederlandse staat om een rechtszaak te voorkomen. De bank faciliteerde witwaspraktijken van klanten en overtrad daarbij tussen 2010 en 2016 structureel de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Van Doorn claimt dat hij de misstanden jaren terug al bij ING heeft gemeld. In zijn aangifte noemt hij onder meer de namen van oud-topman Jan Hommen, de in september vanwege de witwasaffaire opgestapte financieel directeur Koos Timmermans en Diederik van Wassenaer, de verantwoordelijke voor de contacten met de toezichthouders.

Artikel 12-procedure

De ondernemer heeft een geschil met een voormalige zakenpartner en probeert de schade daarvan op ING te verhalen. Eerder begon hij al een zogeheten artikel 12-procedure. Meer partijen hebben dat gedaan om alsnog strafvervolging af te dwingen. Volgens ING lopen die zaken nog.

Reageer op dit artikel