nieuws

Wiertsema (Adfiz): ‘Verborgen pareltjes in brief Hoekstra’

Branche 1462

De brief die minister van Financiën Hoekstra naar de Kamer stuurde over de adviessector, bevat aanknopingspunten voor verdere verbeteringen. Bijvoorbeeld om tot een level playing field te komen met verzekeraars wat de betreft nazorgverplichting. Dat schrijft Adfiz-directeur Enno Wiertsema in zijn maandelijkse column voor de branchevereniging. Ook in de pensioenwet zijn soorgelijke mazen te vinden die Wiertsema graag onder de aandacht wil brengen bij de minister.

Wiertsema (Adfiz): ‘Verborgen pareltjes in brief Hoekstra’

Wat betreft provisietransparantie is Wiertsema duidelijk: een gepasseerd station. Volgens hem is het nu belangrijker om te concentreren op de randvoorwaarden. Want behalve het noodzakelijke onderscheid tussen verkoopadvies (gebonden bemiddeling) en echt advies, ziet Wiertsema enkele ‘verborgen pareltjes’ in de brief. “Zo wil de minister bezien of concrete stappen nodig zijn met betrekking tot de post-contractuele zorgplicht. En ja, die zijn nodig, want daar is op dit moment geen level playing field. Adviseurs moeten met de klant afrekenen voor zorgplicht; verzekeraars mogen dat nog steeds uit de premie betalen”, schrijft de Adfiz-directeur.

Pensioenwet

Voor de pensioenwet geldt volgens hem hetzelfde rond de aankoop van een pensioenuitkering. “Verzekeraars hoeven het advies daarover namelijk niet apart in rekening te brengen. Financieel adviseurs zijn hiertoe wel verplicht. We wezen het ministerie van SZW al medio 2016 op deze misstand, waaruit maar weer eens blijkt dat lobby soms een kwestie van de lange adem is”, aldus Wiertsema. Ook het feit dat Hoekstra wil kijken naar het verbeteren van de kennis- en ervaringstoets voor consumenten die zelf een complex product willen sluiten, verdient volgens Wiertsema toejuiching.

Bakzeil

Het maakt dat Adfiz in zijn algemeenheid tevreden is over de ontwikkelingen. “De financieel adviessector is een sector die sterk onder het vergrootglas ligt. Dat betekent dat we veel veranderingen voor onze kiezen krijgen, dat we soms bakzeil moeten halen, maar ook dat we successen kunnen vieren. De brief van de minister is nog geen regelgeving, maar de meeste randvoorwaarden zijn goed.”

Reageer op dit artikel