nieuws

Wereldwijde investeringen in fintech naar recordhoogte

Branche 605

De financiële sector investeert wereldwijd steeds meer in technologische vernieuwing. In 2018 is voor 112 miljard dollar gestoken in zogeheten fintech. Dat komt neer op een stijging van 114% ten opzichte van een jaar eerder toen 51 miljard werd geïnvesteerd in financiële innovatie.

Wereldwijde investeringen in fintech naar recordhoogte

De forse stijging houdt vooral verband met drie grote deals, van 13, 14 en 17 miljard dollar. De cijfers blijken uit de Pulse of Fintech, een onderzoek dat KPMG elke zes maanden uitvoert naar de wereldwijde investeringen in fintech.

Regtech zit in de lift

Vooral de investeringen in regtech zitten in de lift. Vorig jaar werd drie keer zoveel geld gestoken in nieuwe technologieën om efficiënter om te kunnen gaan met wet- en regelgeving. De investeringen namen toe van 1,2 miljard dollar in 2017 tot 3,7 miljard vorig jaar. “Dit type investeringen worden met name gedreven door de continue groei aan nieuwe wetten en regels waaraan bedrijven moeten voldoen”, zegt Paul Koetsier, deskundige op het gebied van Innovation & Payments bij KPMG.

Nieuwe technologieën

PSD2, vergelijkbare regelgeving voor open banking in het Verenigd Koninkrijk en de nieuwe privacywetgeving hebben gezorgd voor een groeiende belangstelling voor nieuwe technologieën op het gebied van wet- en regelgeving. Europese bedrijven en buitenlandse bedrijven die zaken doen in Europa zijn continu op zoek naar mogelijkheden om op een efficiënte manier om te gaan met de eisen die nieuwe regelgeving met zich meebrengt.”

Verenigd Koninkrijk

Het aantal investeringen in fintech binnen Europa steeg in 2018 eveneens naar een recordbedrag: 37,5 miljard dollar. In 2017 was dit nog 12,2 miljard. Het Verenigd Koninkrijk was goed voor het merendeel van de Europese investeringen in de eerste helft van 2018. Echter nam het aantal investeringen in de tweede helft in Groot-Brittannië fors af. “Wellicht dat de onzekerheid door Brexit hierbij een rol speelt”, aldus Koetsier.

Reageer op dit artikel