nieuws

PSD2 sinds vandaag in werking: DNB heeft 21 vergunningsaanvragen in behandeling

Branche 2771

DNB heeft de loketten geopend voor PSD2-vergunningen. Als laatste land in de EU maakt Nederland het daarmee mogelijk voor consumenten om hun betaalgegevens digitaal te delen met derden. DNB had geïnteresseerde bedrijven al uitgenodigd voor een voorlopige vergunningsaanvraag. De beoordeling van de zes aanvragen die daaruit voortkwamen, zijn volgens de toezichthouder al in een vergevorderd stadium. Daarnaast hebben ook Britse diensten een vergunning aangevraagd.

PSD2 sinds vandaag in werking: DNB heeft 21 vergunningsaanvragen in behandeling

In het Verenigd Koninkrijk is PSD2 al langer ingevoerd. Om ook na de Brexit hun diensten in de hele Europese Unie te kunnen aanbieden, hebben 15 Britse bedrijven bij DNB een PSD2-vergunning aangevraagd. Volgens de toezichthouder zijn er nog eens 14 Nederlandse bedrijven die hebben aangegeven op korte termijn een aanvraag voor een vergunning in te dienen.

PSD2 moet bijdragen aan meer innovatie en concurrentie op de Europese betaalmarkten. Bedrijven die al met de materie bezig zijn, verwachten bijvoorbeeld het einde van de traditionele bank-apps. Eén ‘bank agnostic app’ zou alle apps kunnen vervangen die te maken hebben met je financiën. Zoals Spotify voor velen de app is voor al je muziek, zonder dat Spotify zelf muziek produceert.

Profiel

Omdat uit de betaalgegevens van een consument een zeer uitgebreid profiel valt samen te stellen, wordt het voor aanbieders van de diensten eenvoudiger zichtbaar of iemand verhoudingsgewijs teveel betaalt voor een dienst. Het categoriseren van betalingen geeft veel prijs over de gebruiker. “Wij maken geen stapeltje verzekeringen, wij willen specifiek kunnen zien dat het gaat om je caravanverzekering”, zei Bart den Hollander van softwarebedrijf Invers daar onlangs over.

Kansen

Den Hollander verwacht dat PSD2 ook kansen oplevert voor financieel adviseurs. Bijvoorbeeld door mensen bewust te maken van het feit dat ze inkomen tekort gaan komen na hun pensioen. “Je hebt 100 euro ‘left to spend’, wat wil je daar mee doen? Als je vervolgens meteen inzicht hebt in wat nu je maandelijkse uitgaven zijn en hoe je financiële situatie eruit ziet na je pensionering, dan zou je misschien andere keuzes maken.”

Reageer op dit artikel