nieuws

PBL: ‘Brexit kan gunstig uitpakken voor financieel dienstverleners’

Branche 1446

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) verwacht dat vrijwel alle sectoren geraakt worden door de Brexit. Alleen reisorganisatie, telecombedrijven én financieel dienstverleners zouden wel eens hun concurrentiepositie kunnen verbeteren. Dat blijkt uit een vanmorgen gepubliceerd onderzoek van het PBL. Exporterende sectoren worden het hardst geraakt, die moeten importtarieven gaan betalen en toch blijven concurreren met Britse bedrijven.

PBL: ‘Brexit kan gunstig uitpakken voor financieel dienstverleners’

In het onderzoek kijkt het Planbureau ook naar de effecten van de Brexit per provincie. Provincies met een grote economie, zoals Noord- en Zuid-Holland en Brabant, hebben minder last van de uittreding dan kleinere provincies. Volgens het Planbureau komt dat doordat bedrijven in deze regio’s vaker concurreren met nabij gelegen bedrijven en toeleveranciers dichterbij hebben. De regionale economie van Brabant is bijvoorbeeld in tegenstelling tot Zeeland nauwelijks afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

AFM

Veel in het VK gevestigde financieel dienstverleners hebben overigens al hun voorbereidingen getroffen op een harde Brexit door een vestiging te openen op het Europese vasteland. AFM-bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven verwachtte aan de hand van de binnengekomen vergunningsaanvragen dat Nederland wel eens het centrum van de financiële handel binnen de EU kan worden. De toezichthouder schat dat tussen de 30 en 40 procent van de Europese handel in financiële instrumenten zich in Nederland vestigt.

Reageer op dit artikel