nieuws

Ook Rabobank krijgt boete voor witwasmalversaties

Branche 1583

Na ING is ook Rabobank door DNB beboet voor slechte controles op het witwassen van geld. De bank heeft aan de Volkskrant bevestigd dat het een boete heeft gekregen van 1 miljoen euro. Dat bedrag is flink lager dan de 775 miljoen die ING moest betalen. Rabobank benadrukt dat de overtreding niet vergelijkbaar is met de structurele problemen waar ING voor beboet werd. Rabobank werd bestraft voor slechte dossiervorming, waardoor de mogelijkheid bestaat dat er geld is witgewassen.

Ook Rabobank krijgt boete voor witwasmalversaties

Rabobank had niet in alle dossier op orde hoe de eigendomsstructuur was van bedrijven die klant waren. Daardoor was bijvoorbeeld niet altijd duidelijk wie de echte eigenaar van een onderneming was. Op die manier kan het dus zijn dat er geld is witgewassen. Woordvoerder Hendrik Jan Eijpe zegt tegen de Volkskrant dat daar een groot verschil ligt met ING. “Dit gaat niet over het doorlaten van witwastransactie. Bovendien speelden deze problemen tot en met 2016, en zijn ze inmiddels aangepakt.”

Personeel

Het tegengaan van witwassen en de financiering van terrorisme is inmiddels een prioriteit geworden bij de banken. Volgens de Volkskrant werken er momenteel zo’n duizend medewerkers die dubieuze transacties in de gaten houden. ABN Amro heeft een team van ongeveer dezelfde omvang en ING verdrievoudigde de inzet de afgelopen jaren. Het ministerie van Veiligheid en Justitie schatte vorig jaar dat er zo’n 16 miljard euro per jaar wordt witgewassen in Nederland.

Reageer op dit artikel