nieuws

Onderwijs zet in op zij-instromers uit bank- en verzekeringsbranche

Branche 5192

Werknemers uit de financiële sector die een nieuwe carrière in het onderwijs ambiëren, krijgen de komende jaren begeleiding vanuit het ministerie van OCW. Verbondsdirecteur Richard Weurding ondertekent vanmiddag het convenant ‘Aan de slag voor de klas’, dat moet helpen het lerarentekort op te lossen. Het ministerie heeft 7 miljoen euro beschikbaar gesteld om zij-instromers uit de bank- en verzekeringswereld naar het onderwijs te krijgen.

Onderwijs zet in op zij-instromers uit bank- en verzekeringsbranche

Via een oriëntatietraject kunnen medewerkers die geïnteresseerd zijn in een (gedeeltelijke) overstap onderzoeken of ze geschikt zijn voor het vak van docent. Vervolgens worden ze met een op maat gemaakt opleidingstraject voorbereid op een nieuwe carrière in het onderwijs. Volgens Weurding sluit het convenant naadloos aan op de Sociale Agenda 2019-2021 die vorige week gepresenteerd werd. Dat convenant moet verzekeraars stimuleren om hun medewerkers duurzaam inzetbaar te houden.

Zelf regie nemen

“Een belangrijke ambitie van de Sociale Agenda is om werknemers te stimuleren zelf de regie te nemen over hun loopbaan”, zegt Weurding. “Welke werkzaamheden en toekomstperspectief passen bij de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer zowel binnen als buiten de verzekeringsbranche? Via het convenant wordt de deur naar een mooie baan in het onderwijs in ieder geval wijd opengezet.”

Schaarste

Het ministerie van OCW publiceerde in januari cijfers over het verwachte lerarentekort, dat optreedt in alle onderwijssectoren. In het basisonderwijs wordt het tekort geraamd op 4.000 leraren en het voortgezet onderwijs komt ongeveer 1.000 docenten tekort. In het mbo doet de docentenschaarste zich vooral voor in de techniek- en zorgopleidingen.

Reageer op dit artikel