nieuws

Nederland wereldwijd op negende plek cyberveiligheid

Branche 1244

Nederland staat op de negende plaats als het gaat om cyberveiligheid. Dit blijkt uit een studie van het Britse onderzoeksbureau Comparitech. In totaal zijn 60 landen wereldwijd onder de loep genomen.

Nederland wereldwijd op negende plek cyberveiligheid

In het onderzoek zijn diverse onderdelen van cybersecurity onderzocht. Japan staat op de eerste plaats als het gaat om cyberveiligheid. De beste score in West-Europa is voor Frankrijk, al stellen de onderzoekers dat geen enkel onderzocht land op alle punten hoge ogen gooit. “Alle landen die we hebben geanalyseerd, kunnen belangrijke verbeteringen doorvoeren.”

Met malware geïnfecteerd

De onderzoekers hebben onder meer het percentage met malware geïnfecteerde mobiele telefoons en computers onderzocht. Het gaat hier om software die is gemaakt om bijvoorbeeld ongeautoriseerd toegang te krijgen tot een systeem. Tevens is gekeken naar het aantal zogeheten financiële malwareaanvallen, waarbij internetcriminelen via schadelijke programma’s erop uit zijn geld van bankrekeningen te halen.

Ook is onderzocht in hoeverre landen zijn voorbereid op cyberaanvallen en hoe actueel de wetgeving is op het gebied van cyberveiligheid. Verder is gekeken naar het percentage telnetaanvallen (techniek die wordt gebruikt om mensen kwaadaardige software te laten downloaden) en het percentage aanvallen door cryptominors (pc’s die een transactie in blockchain behandelen, waarbij een beloning volgt in de vorm van cryptomunten).

Japan scoort goed

Het percentage mobiele telefoons dat is geïnfecteerd met malware ligt op 3,71%. Het best scorende land is Japan (1,34% geïnfecteerde telefoons), Bangladesh scoort met 35,91% het slechtst. Het aantal Nederlandse computers dat is besmet ligt op 8,1%. Hier is Denemarken koploper met 5,9% en hekkensluiter is Algerije waar 32,41% van de gebruikers een geïnfecteerde computer gebruikt.

Duitsland is het land met het hoogste aantal financiële malwareaanvallen: 3%. In Nederland ligt dit percentage op 0,6. Oekraïne is met 0,3% het veiligst. China doet het slecht met de telnetaanvallen: 27,15%. Het Nederlandse percentage ligt op 0,32. Het  laagste percentage telnetaanvallen, namelijk 0,01, komt voor in zowel Algerije en Oezbekistan als in Sri Lanka. Oezbekistan scoort weer slecht als het om het percentage aanvallen door cryptominors gaat: 14,23%. Denemarken doet het hier met 0,61% van de gebruikers het beste; het Nederlandse percentage aanvallen ligt op 1,06.

Cyberaanvallen

Vietnam is het slechtst voorbereid op cyberaanvallen, Singapore het best. Nederland zit hier ook bij de 10 minst scorende landen. Qua wetgeving doet Algerije het het slechtst, Frankrijk, China, Rusland en Duitsland het best; Nederland zit in de middenmoot.

Reageer op dit artikel