nieuws

Na NN stapt ook Aegon uit teerzandolie

Branche 385

Aegon belegt niet meer in bedrijven die meer dan 30 procent van hun olieproductie halen uit teerzanden. Ook investeringen in pijpleidingbedrijven die de teerzandolie transporteren worden geschrapt. Volgens het bedrijf passen de beleggingen niet langer in de klimaatstrategie van de verzekeraar. Aegon volgt daarmee het voorbeeld van Nationale-Nederlanden, de NN Group maakte in oktober bekend niet meer te beleggen in teerzand.

Na NN stapt ook Aegon uit teerzandolie

In totaal had Aegon wereldwijd een half miljard euro belegd in bedrijven die afhankelijk zijn van teerolie. Het bedrijf gaat die investeringen nu afbouwen. Aegon houdt een lijst bij met bedrijven die het uitsluit van beleggingen. Daar is teerzand als categorie aan toegevoegd, naast bijvoorbeeld bedrijven uit de kolen- en tabaksindustrie. De elf teerzandbedrijven op de lijst zijn allemaal Canadees.

Uitstoot

Volgens Aegon past het afbouwen van de investeringen in hun strategie om de transitie naar duurzame energie te ondersteunen. “Teerzandolie kent, na steen- en bruinkool, de hoogste CO2-uitstoot van alle fossiele brandstoffen. In geen van de scenario’s voor de energietransitie valt teerzandolie binnen de norm voor uitstoot van koolstofdioxide”, zegt Marc van Weede, hoofd strategie en duurzaamheid bij Aegon.

Reageer op dit artikel