nieuws

Banken en verzekeraars doen nauwelijks aan tijdelijke contracten

Branche 2037

Hoewel het aantal banen krimpt en de branche inzet op duurzame inzetbaarheid van personeel, geeft het bank- en verzekeringswezen wel de grootste kans op een vaste baan. De doorstroom van tijdelijke naar vaste contracten is nergens zo groot als bij banken en verzekeraars. Dat blijkt uit cijfers die vandaag zijn gepubliceerd door het UWV. 41 procent van de werknemers met een tijdelijk contract in 2017 kreeg een vast contract in 2018.

Banken en verzekeraars doen nauwelijks aan tijdelijke contracten

Ter vergelijking: bij de overheid en overige commerciële dienstverlening zijn de doorstromingspercentages niet hoger dan 26 procent. Over de gehele arbeidsmarkt heeft één op de vier werknemers met een tijdelijk contract in 2017 een jaar later een vast dienstverband gekregen. Op het dieptepunt van de crisis was het landelijke doorstromingspercentage 18 procent.

Tegenstrijdig

Het UWV ziet zelf ook de tegenstrijdigheid van een krimpende sector die met afstand het hoogste doorstromingspercentage noteert. “De verklaring is dat deze bedrijfstak midden in een transitie zit”, schrijft het UWV. “Door sluiting van bankfilialen raakt het daar werkende, vaak vaste, personeel werkloos. Aan de andere kant is er steeds meer werk voor financieel specialisten en ICT’ers. Voor nieuwe werknemers met een flexcontract in de financiële sector zijn er goede kansen om door te stromen naar vast werk.” 

Tijdelijk werk

Banken en verzekeraars hebben ook het laagste percentage tijdelijk personeel van alle bedrijfstakken. Slechts 8 procent van de werknemers is niet vast in dienst. In de ambtenarij is 11 procent van het personeelsbestand tijdelijk in dienst.

Reageer op dit artikel