nieuws

ASR plukt nu al vruchten van overname Generali

Branche 4926

In het eerste boekjaar na de overname drukt Generali direct een gunstig stempel op de jaarcijfers van ASR. De verzekeraar uit Utrecht zag het operationeel resultaat over 2018 stijgen en schrijft dat met name toe aan de een jaar geleden afgeronde acquisitie van Generali Nederland. Zowel op Schade als op Leven verbeterde het resultaat. De nettowinst daalde wel.

ASR plukt nu al vruchten van overname Generali

De in 2017 aangekondigde en vorig jaar afgeronde overname van Generali leidt nu al tot tevreden gezichten bij ASR. De vandaag gepresenteerde jaarcijfers laten een stijging van het operationeel resultaat zien van 2% tot € 742 miljoen (2017: € 728 miljoen). De januaristorm van vorig jaar drukte dat resultaat met € 30 miljoen, maar dat wordt volgens de verzekeraar ruimschoots gecompenseerd door hogere resultaten elders, met name door de acquisitie van Generali. Die droeg circa € 40 miljoen bij aan het resultaat.

Winst daalt

“Een goed jaar”, stelt ceo Jos Baeten over 2018. “Ons operationeel resultaat is hoger dan dat van 2017, wat ons beste resultaat tot nu toe was. We hebben alle doelstellingen die we bij onze beursintroductie in 2016 hebben gesteld behaald of overtroffen.”

De nettowinst daalde met ruim een kwart naar € 665 miljoen (2017: € 906 miljoen). Die daling komt met name door een eenmalige beleggingswinst in 2017, stelt de verzekeraar. In het eerste halfjaar van 2018 had ASR ook een flinke kostenpost aan het sociaal plan voor de overname van Generali. De aangekondigde overname van Loyalis wordt pas in het eerste halfjaar van 2019 afgerond en heeft dus nog geen effect op de resultaten.

Leven-resultaat

De integratie van Generali in het nieuwe moederbedrijf verloopt voorspoedig en de bijdrage aan het operationeel resultaat is hoger dan verwacht, aldus ASR. Het operationeel resultaat in het Leven-segment van de verzekeraar stijgt met 4,9% en dat heeft het bedrijf grotendeels te danken aan Generali. De premie-inkomsten in Leven nemen toe: van € 1.453 miljoen in 2017 naar € 1.566 miljoen afgelopen jaar. Weliswaar daalt Individueel Leven, maar daar staan hogere premie-inkomsten voor pensioenen (hoofdzakelijk DC-regeling) tegenover.

Premiegroei Schade

Ook in schade stijgen de premie-inkomsten, met € 435 miljoen tot boven de € 3 miljard. Driekwart van de groei komt voor rekening van Generali. De organische groei bedroeg 4,7%. Het Vernieuwde Voordeel pakket mocht in 2018 een kwart meer verzekerden verwelkomen. Ook de Doorgaanverzekering van De Amersfoortse, een combinatie van een AOV en zorgverzekering, groeit. Meer dan 52.000 zzp’ers en andere ondernemers hebben die combipolis gesloten.

De combined ratio van ASR kroop omhoog naar 96,5% (was 95,1%), maar blijft onder de doelstelling van 97% die het bedrijf heeft. In dat cijfer is de impact van de januaristorm, ongeveer 1%, meegenomen.

Solvabiliteit

De aandeelhouders wordt een dividend van € 1,74 per aandeel in het vooruitzicht gesteld. Dat is elf cent meer dan in 2017. In totaal is ASR van plan € 245 miljoen (+6,7%) dividend uit te keren. De solvabiliteitsratio komt na uitbetaling van dividend uit op 197%, een procentpunt hoger dan eind 2017.

Reageer op dit artikel