nieuws

Am:topvrouwen – Réseva Engelaer (OG): ‘Ranglijst helpt vrouwen zichtbaarder te zijn’

Branche 1277

Réseva Engelaer stond in 2017 op de 35e positie in de am: top 75 powervrouwen. Haar vertrek een jaar geleden als directeur leven, zorg, inkomen en bancair bij VvAA zorgde ervoor dat ze uit de top verdween. Sinds september is ze werkzaam bij Onderlinge ’s-Gravenhage als adjunct-directeur Financiën. Engelaer (1967) is een van de topvrouwen uit vorige edities van de top 75 die in de interviewserie op Amweb.nl hun licht laten schijnen op de rol van vrouwelijke leiders in de financiële dienstverlening.

Am:topvrouwen – Réseva Engelaer (OG): ‘Ranglijst helpt vrouwen zichtbaarder te zijn’

Is een ranglijst die de aandacht vestigt op vrouwelijke bestuurders in de branche wat jou betreft nog steeds nodig?
“Ik denk het wel. Vrouwen werken hard en hopen dan dat dit gezien wordt door de omgeving. Gaat een vrouw naar haar leidinggevende, dan vraagt ze hulp bij onderwerpen die opgelost moeten worden. Gaat een man naar zijn leidinggevende, dan vertelt hij welke successen hij heeft behaald. Het verschil is duidelijk en dit lijkt een diep geworteld fenomeen te zijn. De ranglijst vestigt de aandacht op vrouwelijke bestuurders. Ik denk dat dat nog steeds nodig is en dat het vrouwen helpt om zichtbaarder te zijn.”

Traditionele rolverdelingen zitten diepgeworteld in de maatschappij. Welke maatregel moet bovenaan de prioriteitenlijst staan om een evenwichtiger man/vrouw-verdeling te benaderen in het bedrijfsleven en waarom?
“Gelijke waardering en beloning. Het verbaast mij nog steeds dat uit onderzoeken naar voren komt dat mannen en vrouwen in gelijke functies niet op hetzelfde niveau worden beloond. Komt dat omdat een vrouw niet goed kan onderhandelen of wordt vooraf al bepaald dat zij gerust minder kan verdienen?”

Hebben vrouwen in topposities automatisch een verantwoordelijkheid om diversiteit in hun eigen organisatie te agenderen?
“Ja, maar wel met verbinding met de organisatie. Diversiteit wordt vaak in verband gebracht met meer vrouwen in een organisatie. In sommige organisaties kan dit zeker de bedoeling zijn; vrouwen brengen andere elementen in een organisatie. Er wordt bijvoorbeeld meer aandacht besteed aan de persoon. Werk je in een organisatie die resultaten en prestaties hoog in het vaandel heeft staan en waar relatief weinig vrouwen werken, dan kan diversiteit door meer vrouwen aan te nemen van toegevoegde waarde zijn. Het omgekeerde is ook zeker waar: wanneer de cultuur meer gericht is op harmonie en personen, dan kan juist het inbrengen van resultaatgerichtheid en prestatie een meerwaarde hebben. Dus nog steeds diversiteit, maar in een andere vorm.”

Wat is het grootste cliché over vrouwelijke managers?
“Mannen en vrouwen worden door een organisatie anders gepercipieerd. Neem twee leiderschapsstijlen: 1) vriendelijk, behulpzaam en begripvol en 2) actief en onafhankelijk. Dit wordt dan snel uitgelegd als 1 is de leiderschapsstijl van een vrouw en 2 is de leiderschapsstijl van een man. Wanneer een mannelijke leidinggevende de stijlen afwisselt, wordt dit ervaren als een flexibele leidinggevende. Doet een vrouw hetzelfde dan wordt ze snel bestempeld als agressief, niet effectief en verwarrend.”

Welke tip geef je jonge vrouwen die nu afstuderen en grote ambities hebben?
“Het is hard werken, maar blijf bij jezelf. Klankbord met andere vrouwen over hun ervaringen. Het is leuk om ervaringen te delen en je te realiseren dat dit niet alleen bij jou gebeurt, maar veel vaker en ook bij verschillende bedrijven. Dit zet situaties in een ander perspectief en kan je handvatten geven hoe ermee om te gaan.”

Am:vrouwen is ook een netwerkevenement. Aan wie heb jij veel gehad bij het opbouwen van je carrière?
“Verschillende vrouwen. Het is goed om van gedachte te wisselen en te kunnen klankborden om nieuwe ideeën op te doen.”

Hou je tijd over naast je baan? Waar hou je je mee bezig als je níet aan het werk bent?
“Naast mijn werk ben ik moeder van drie kinderen en heb ik een partner. Ik sport veel: ik ga drie keer in de week naar de sportschool en rijd bovendien ook nog paard. In het weekend fluit ik minimaal 1 hockeywedstrijd; ik ben namelijk bondsscheidsrechter en scheidsrechtercommissaris hockey. Daarnaast ga ik regelmatig met mijn vriendinnen naar de film of doe ik iets anders leuks.”

Netwerkevent am:vrouwen op 7 maart bij Achmea in Zeist.
Zorg dat je erbij bent!

am:vrouwen is dé ontmoetingsplek voor vrouwelijke managers in de financiële dienstverlening, gevorderd danwel startend.

Sprekers zijn dit jaar Achmea-topvrouw Bianca Tetteroo, overtuigingsexpert Pacelle van Goethem én NRC-columniste Japke-d. Bouma.

Overtuigen en beïnvloeden
Pacelle coacht de top van het Nederlandse bedrijfsleven en de politiek in overtuigen en beïnvloeden. Ze leert je een methode die je charisma en persoonlijke overtuigingskrachten onmiddellijk kan verbeteren. Japke-d. kijkt tijdens haar lezing kritisch naar de kantoorjungle en naar de ‘verschillen’ tussen mannen en vrouwen en hoe deze zich onder meer op kantoor manifesteren.

Informatie en tickets
Mis dit empowermentevent niet, de inschrijvingen stromen op dit moment binnen! Meer informatie en tickets: Vrouwen.amweb.nl

 

Reageer op dit artikel