nieuws

Am:topvrouwen – Pauline Derkman (ASR): ‘Diversiteit komt ten goede aan de besluitvorming en dus aan de prestaties’

Branche 2870

Pauline Derkman-Oosterom (1972) stond vorig jaar op positie 27 in de lijst am: top 75 powervrouwen. De directeur Leven bij ASR geeft haar visie op de rol van vrouwelijke leiders in de financiële dienstverlening. Amweb.nl publiceert in aanloop naar het event am:vrouwen op 7 maart een aantal interviews met topvrrouwen uit vorige edities van de top 75.

Am:topvrouwen – Pauline Derkman (ASR): ‘Diversiteit komt ten goede aan de besluitvorming en dus aan de prestaties’

Is een ranglijst die de aandacht vestigt op vrouwelijke bestuurders in de branche wat jou betreft nog steeds nodig?
“Het principe van een ranglijst, als middel om aandacht te vragen voor vrouwelijke bestuurders (in verzekeringen in Nederland), is en blijft bijzonder. Maar het dient een doel. Ik vind het mooi om te zien hoeveel talentvolle vrouwen in onze sector werkzaam zijn. Deze vrouwen bewegen zich over het algemeen iets meer op de achtergrond. Dat is jammer. Een ranglijst biedt in dit geval een mooi visitekaartje om die groep een podium te geven. Daarom zeg ik voorlopig: doorgaan.”

Traditionele rolverdelingen zitten diepgeworteld in de maatschappij. Welke maatregel moet bovenaan de prioriteitenlijst staan om een evenwichtiger man/vrouw-verdeling te benaderen in het bedrijfsleven en waarom?
“Er is uitgerekend dat een diverse verdeling een enorme businesscase in zich heeft; dat spreekt mij als accountant natuurlijk enorm aan. Ik ben er van overtuigd dat diversiteit binnen het bedrijfsleven ten goede komt aan de besluitvorming en daarmee ook aan de prestaties.”

Hebben vrouwen in topposities automatisch een verantwoordelijkheid om diversiteit in hun eigen organisatie te agenderen?
“Vrouwen zijn vaak heel kritisch jegens andere vrouwen. Ik denk dat het goed is dat iedere vrouw in een toppositie minimaal een mentor of coach wordt van een andere talentvolle vrouw, en zich inzet om bij te dragen aan de ontwikkeling van deze persoon.”

Iedere vrouw in een toppositie moet mentor of coach worden van een andere talentvolle vrouw

Wat is het grootste cliché over vrouwelijke managers?
“Ik ben niet zo van de clichés, maar als ik er eentje moet benoemen dan is het dat vrouwen een andere werkwijze hebben dan mannen. Het verschil zit hem in de benadering. Maar beide perspectieven moeten naast elkaar kunnen bestaan en gezamenlijk leiden tot betere beslissingen. Je moet alleen tijd en energie steken in je verdiepen in andermans overwegingen en overtuigingen.”

Welke tip geef je jonge vrouwen die nu afstuderen en grote ambities hebben?
“De tip die ik zou willen geven aan jonge ambitieuze vrouwen, maar ook aan jonge ambitieuze mannen, is om je te focussen op zaken waar je plezier in hebt en energie van krijgt. Iedere baan kent natuurlijk ook minder leuke kanten, maar in de basis is het belangrijk dat je iets doet wat energie geeft, en niet enkel energie kost. Zeker aan de start van je carrière. Daarnaast zou ik proberen iedere paar jaar een nieuwe uitdaging aan te gaan. Dit is een mooie manier om jezelf snel te ontwikkelen en te ontdekken wat echt bij je past, bijvoorbeeld qua bedrijfsvoering, maar ook qua cultuur.”

Am:vrouwen is ook een netwerkevenement. Aan wie heb jij veel gehad bij het opbouwen van je carrière?
“Ik heb van iedere leidinggevende zaken opgestoken. De afgelopen jaren heb ik veel gehad aan Karin Bergstein, voormalig lid van de Raad van Bestuur van ASR. Zij heeft mij veel geleerd over besluitvormingsprocessen, werk-privébalans en was inhoudelijk een zeer scherpe sparringpartner. Daarnaast kreeg ik een aantal jaren geleden te maken met een reorganisatie, waarbij mijn functie verviel. Dit was een turbulente tijd, maar ook een tijd om goed na te denken over wat je echt belangrijk vindt. Als ik nu terugkijk op die periode heeft dit mij veel gebracht. Vooral het niet twijfelen aan je eigen kunnen en staan voor wie je bent.”

Hou je tijd over naast je baan? Waar hou je je mee bezig als je níet aan het werk bent?
“Naast mijn werk bij ASR haal ik veel energie uit het moederschap. Ik ben pas op latere leeftijd moeder geworden en geniet enorm van ons kleine gezin en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast beleef ik veel plezier aan koken, lezen en sporten.”

Netwerkevent am:vrouwen op 7 maart bij Achmea in Zeist.
Zorg dat je erbij bent!

am:vrouwen is dé ontmoetingsplek voor vrouwelijke managers in de financiële dienstverlening, gevorderd danwel startend.

Sprekers zijn dit jaar Achmea-topvrouw Bianca Tetteroo, overtuigingsexpert Pacelle van Goethem én NRC-columniste Japke-d. Bouma.

Overtuigen en beïnvloeden
Pacelle coacht de top van het Nederlandse bedrijfsleven en de politiek in overtuigen en beïnvloeden. Ze leert je een methode die je charisma en persoonlijke overtuigingskrachten onmiddellijk kan verbeteren. Japke-d. kijkt tijdens haar lezing kritisch naar de kantoorjungle en naar de ‘verschillen’ tussen mannen en vrouwen en hoe deze zich onder meer op kantoor manifesteren.

Informatie en tickets
Mis dit empowermentevent niet, de inschrijvingen stromen op dit moment binnen! Meer informatie en tickets: Vrouwen.amweb.nl

 

Reageer op dit artikel