nieuws

Am:topvrouwen – Natasja Naron (Gabriël): ‘Een baan is een middel, geen doel op zich’

Branche 1103

Natasja Naron bijt het spits af in de nieuwe interviewserie op Amweb.nl. Hierin laten topvrouwen uit vorige edities van de am: top 75 powervrouwen hun licht schijnen op de rol van vrouwelijke leiders in de financiële dienstverlening. Naron (1982) is directeur van Gabriël in Amersfoort en stond in 2018 op de 67e plek. Zij was vorig jaar een van de jongsten van de vrouwen die in de lijst stonden.

Am:topvrouwen – Natasja Naron (Gabriël): ‘Een baan is een middel, geen doel op zich’

Is een ranglijst die de aandacht vestigt op vrouwelijke bestuurders in de branche wat jou betreft nog steeds nodig?
“Ik geloof in de kracht van diversiteit. De missie van een bedrijf zou vanuit dat opzicht beter gerealiseerd kunnen worden als onder de bestuurders een goede verdeling zit in geslacht, leeftijd, type personen et cetara. In de financiële dienstverlening is de verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke bestuurders nog niet bepaald optimaal. Ik ben daarom erg blij met deze ranglijst die hier aandacht voor vraagt. En wellicht dat dit ook een mooi voorbeeld kan zijn, zodat er meer aandacht komt voor de andere onderdelen van diversiteit, waar nog verbetering in behaald kan worden.”

Traditionele rolverdelingen zitten diepgeworteld in de maatschappij. Welke maatregel moet bovenaan de prioriteitenlijst staan om een evenwichtiger man/vrouw-verdeling te benaderen in het bedrijfsleven en waarom?
“Het zou heel mooi zijn als de mensen die de beslissingen nemen over wie aangenomen wordt voor een nieuwe bestuurlijke positie meer lef krijgen. Er wordt zo vaak gezocht naar iemand die in het standaardplaatje past; een bepaalde ervaring heeft, waardoor je al snel uitkomt op een relatief oudere persoon, die niet té ondernemend is. Het idee bestaat dat die zich misschien niet voldoende aanpast aan de ideeën van de huidige bestuurders. Of er zou te veel verandering komen. Iemand – vaak een man – die aan het standaardplaatje voldoet, geeft weinig gevaar. Maar ik geloof dat je soms risico’s moet nemen, wil je echt kunnen verbeteren. Als bestuurders het lef krijgen om ook eens een heel ander type op een invloedrijke positie te plaatsen, kunnen er mooie dingen gebeuren. De verwezenlijking van de missie en de doelen zouden dan wel eens veel beter gerealiseerd kunnen worden. Maar ik vraag me af of het een utopie is dat bestuurders die deze beslissingen kunnen nemen de komende jaren dit lef gaan krijgen. Misschien moeten we wachten op een nieuwe generatie die dit wel durft. Of moeten er toch wettelijke regels gaan komen die dit gaan eisen?”

Hebben vrouwen in topposities automatisch een verantwoordelijkheid om diversiteit in hun eigen organisatie te agenderen?
“Deze verantwoordelijkheid hebben we met elkaar, maar de mensen in topposities hebben wel meer mogelijkheden om hier beweging in krijgen. En dan is het voordeel van vrouwen dat die minder snel een andere vrouw (onbewust) als bedreiging zien. Ik denk daarom wel dat vrouwen in topposities hier makkelijker aan bij kunnen dragen.”

Wat is het grootste cliché over vrouwelijke managers?
“Ik houd me niet zo bezig met dergelijke clichés. Ik vraag me ook af of het de clichés zijn die maken dat vrouwen minder snel in bestuurlijke posities worden aangenomen. Ik denk dat dit veel meer zit een stuk (onbewuste) angst voor het onbekende.”

Welke tip geef je jonge vrouwen die nu afstuderen en grote ambities hebben?
“Denk goed na wat je belangrijk vindt in het leven. Welke baan draagt daaraan bij? Waar kun je je talenten en passies optimaal tot recht laten komen? Een baan blijft altijd een middel, geen doel op zich.”

Am:vrouwen is ook een netwerkevenement. Aan wie heb jij veel gehad bij het opbouwen van je carrière?
“Het bedrijf waar ik leiding aan geef, ben ik zelf gestart en heb ik uitgebouwd. Ik heb daarom geen mensen gehad die mij geholpen hebben om op een bepaalde positie te komen. Wel heb ik veel mensen gehad die mij hebben geholpen en nog steeds helpen om mijn rol goed te vervullen. Dat is niet zozeer één persoon, want ook daarbij geloof ik in diversiteit. Dat mensen zowel uit de financiële dienstverlening als daarbuiten me goed kunnen helpen, mensen in verschillende leeftijden, mannen en vrouwen, ondernemende types en mensen die meer naar stabiliteit zoeken et cetera.”

Hou je tijd over naast je baan? Waar hou je je mee bezig als je níet aan het werk bent?
“Als je geen tijd over hebt naast je baan adviseer ik om daar snel voor te gaan zorgen en als dat niet lukt met je baan te stoppen. Rustmomenten dragen immers bij aan creativiteit en allerlei belangrijke elementen die ook nodig zijn om je baan goed te kunnen doen. Zeker bij een bestuurlijke baan waarbij je medeverantwoordelijk bent voor het geluk van de medewerkers. Daarnaast zorgt de goede besteding van tijd naast je baan voor meer geluk en tevredenheid. Wat ook bijdraagt aan een verbetering van de invulling van je baan. Naast mijn werk geniet ik onder meer van tijd doorbrengen met mensen om wie ik geef en met wie ik het leuk heb, sporten en relaxen in bijvoorbeeld de natuur of in mijn jacuzzi.”

Netwerkevent am:vrouwen op 7 maart bij Achmea in Zeist.
Zorg dat je erbij bent!

am:vrouwen is dé ontmoetingsplek voor vrouwelijke managers in de financiële dienstverlening, gevorderd danwel startend.

Sprekers zijn dit jaar Achmea-topvrouw Bianca Tetteroo, overtuigingsexpert Pacelle van Goethem én NRC-columniste Japke-d. Bouma.

Overtuigen en beïnvloeden
Pacelle coacht de top van het Nederlandse bedrijfsleven en de politiek in overtuigen en beïnvloeden. Ze leert je een methode die je charisma en persoonlijke overtuigingskrachten onmiddellijk kan verbeteren. Japke-d. kijkt tijdens haar lezing kritisch naar de kantoorjungle en naar de ‘verschillen’ tussen mannen en vrouwen en hoe deze zich onder meer op kantoor manifesteren.

Informatie en tickets
Mis dit empowermentevent niet, de inschrijvingen stromen op dit moment binnen! Meer informatie en tickets: Vrouwen.amweb.nl

 

Reageer op dit artikel