nieuws

Am:topvrouwen – Margriet Tiemstra (Univé): ‘Ik heb geleerd lef te tonen’

Branche 2785

Margriet Tiemstra (1954), voorzitter van de Raad van Bestuur van Coöperatie Univé Regio Noord-Holland, stond in 2018 als 37e op de lijst am: top 75 powervrouwen. Ze is een van de topvrouwen uit vorige edities van de top 75 die in de interviewserie op Amweb.nl hun licht laten schijnen op de rol van vrouwelijke leiders in de financiële dienstverlening.

Am:topvrouwen – Margriet Tiemstra (Univé): ‘Ik heb geleerd lef te tonen’

Is een ranglijst die de aandacht vestigt op vrouwelijke bestuurders in de branche wat jou betreft nog steeds nodig?
“Vanuit het belang van netwerken is het voor collega’s onderling, maar ook voor beleidsbepalers, headhunters en HR-professionals natuurlijk overzichtelijk te zien waar vrouwelijk bestuurstalent zit en met welke ervaring. Vanuit maatschappelijk oogpunt vind ik de noodzaak om aandacht te vragen voor het belang van vrouwen in een bestuursfunctie eigenlijk uit luxe geboren armoede. Ik denk dat zolang wij als vrouwen kunnen kiezen tussen carrière of gezin, dan wel fulltime of parttime werken, we de ontwikkeling naar meer vrouwen in de top niet echt stimuleren. Iedereen kent de voorbeelden uit andere landen waar volledige participatie van vrouwen in bedrijfsleven en non-profit helemaal geen discussie is. In bijvoorbeeld Spanje en Italië is dit gewoonweg noodzaak, terwijl ook in Scandinavische samenlevingen privékeuzes moeiteloos samengaan met een topcarrière.”

Het is uit luxe geboren armoede om aandacht te vragen voor het belang van vrouwen in een bestuursfunctie

Traditionele rolverdelingen zitten diepgeworteld in de maatschappij. Welke maatregel moet bovenaan de prioriteitenlijst staan om een evenwichtiger man/vrouw-verdeling te benaderen in het bedrijfsleven en waarom?
“In brede zin ben ik vele jaren betrokken bij deze vraagstelling. Een complex onderwerp, waarbij het vooral de vraag is of vrouwen de verantwoordelijkheid die bij leidinggevende functies hoort, kunnen en willen nemen. Het betekent privékeuzes maken en de consequenties daarvan accepteren. Maar ook weten om te gaan met kritiek vanuit je omgeving over je gemaakte keuze. Ligt de oorzaak van de kwestie niet dieper, op maatschappelijk en cultureel niveau? Zolang onze kinderen in schoolboekjes zien dat papa de auto bestuurt en mama achter de pannen staat zal de gewenste verandering niet zo snel gaan, denk ik.”

Zolang kinderen in schoolboekjes zien dat papa de auto bestuurt en mama achter de pannen staat zal de gewenste verandering niet zo snel gaan

Hebben vrouwen in topposities automatisch een verantwoordelijkheid om diversiteit in hun eigen organisatie te agenderen?
“Niet zozeer verantwoordelijkheid, maar vooral betrokkenheid van waaruit gezorgd kan worden dat het onderwerp op de bestuursagenda komt. Diversiteit moet geen doel op zich zijn. Het moet een thema zijn dat in de bestuurskamer wordt omarmd en doorleeft, om vervolgens te worden uitgewerkt op de tactische en operationele niveaus. Bij Univé ervaar ik een gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, die waarschijnlijk ook voortkomt uit onze coöperatieve roots. Het onderling respect is groot en de hiërarchie in de organisatie is vooral een pragmatische en niet gebaseerd op macht. Dat geeft ruimte aan een grote ontwikkelvrijheid voor zowel mannen als vrouwen in alle lagen van de organisatie.”

Wat is het grootste cliché over vrouwelijke managers?
“Het zijn bitches die zich gedragen als mannen. Een oordeel dat ook onze valkuil benoemt. In mijn coachingstrajecten adviseer ik vrouwen altijd hier van weg te blijven. Blijf gewoon jezelf, toon je kwetsbaar vanuit sterkte en maak duidelijk wat je doel is.”

Welke tip geef je jonge vrouwen die nu afstuderen en grote ambities hebben?
“Toon lef, durf en ambitie. Weet dat sommige mensen daarvan schrikken, daar iets van vinden en mogelijk iets van zeggen. Maar weet vooral dat dat hun probleem is en niet het jouwe. Zorg er intussen voor dat je goed weet waar je het over hebt, dat je inhoudelijk niet wordt afgetroefd en je je menselijkheid en empathie laat zien.”

Am:vrouwen is ook een netwerkevenement. Aan wie heb jij veel gehad bij het opbouwen van je carrière?
“Een vrouwelijk netwerk geeft je als vrouw de mogelijkheid om in een beschermde omgeving onderling ervaringen te bespreken. Het laat je zien dat je niet de enige bent met de dilemma’s waar je voor staat en kan je helpen bij de beslissingen die je neemt. Voor de opbouw van mijn eigen carrière was ironisch genoeg een man erg belangrijk voor me. Mijn voormalig manager, die zijn verantwoordelijkheid om talent te ontwikkelen begreep en me met onzichtbare hand een stap hogerop leidde. Hij stelde me voor om in plaats van aan tien man leiding te gaan geven aan vijfhonderd man. Waar een man de kans direct met beide handen aangrijpt, was mijn reactie typisch vrouwelijk: ‘Kan ik dat wel?’ Ik heb er van geleerd lef te tonen, vertrouwen in eigen kunnen te hebben en niet in twijfels te blijven hangen. En het niet erg te vinden wanneer ik een fout maakte. Sta ik nu voor een keuze, dan denk ik vooral: ‘Wat zou een vent doen?’”

Hou je tijd over naast je baan? Waar hou je je mee bezig als je níet aan het werk bent?
“In mijn vrije tijd zeil ik graag of onderneem ik iets met met mijn man en kinderen.”

Netwerkevent am:vrouwen op 7 maart bij Achmea in Zeist.
Zorg dat je erbij bent!

am:vrouwen is dé ontmoetingsplek voor vrouwelijke managers in de financiële dienstverlening, gevorderd danwel startend.

Sprekers zijn dit jaar Achmea-topvrouw Bianca Tetteroo, overtuigingsexpert Pacelle van Goethem én NRC-columniste Japke-d. Bouma.

Overtuigen en beïnvloeden
Pacelle coacht de top van het Nederlandse bedrijfsleven en de politiek in overtuigen en beïnvloeden. Ze leert je een methode die je charisma en persoonlijke overtuigingskrachten onmiddellijk kan verbeteren. Japke-d. kijkt tijdens haar lezing kritisch naar de kantoorjungle en naar de ‘verschillen’ tussen mannen en vrouwen en hoe deze zich onder meer op kantoor manifesteren.

Informatie en tickets
Mis dit empowermentevent niet, de inschrijvingen stromen op dit moment binnen! Meer informatie en tickets: Vrouwen.amweb.nl

 

Reageer op dit artikel