nieuws

Am:topvrouwen – Dailah Nihot (NN Group): ‘Iets bereiken kost tijd en energie’

Branche 6155

Dailah Nihot (1973) is sinds september 2018 lid van de Management Board van NN Group en is verantwoordelijk voor corporate communicatie, HR, branding en sponsoring, public affairs, duurzaamheid en facility management. Ze is een van de vrouwen die in een interviewserie op amweb.nl hun licht laten schijnen op de rol van de vrouw in de financiële dienstverlening.

Am:topvrouwen – Dailah Nihot (NN Group): ‘Iets bereiken kost tijd en energie’

Is een ranglijst die de aandacht vestigt op vrouwelijke bestuurders in de branche wat jou betreft nog steeds nodig?
“Het kan in elk geval geen kwaad. Er wordt veel over dit onderwerp gesproken, maar we zijn nog niet waar we zouden kunnen zijn – onze sector is daarop geen uitzondering. En: waar licht op schijnt, groeit.”

Traditionele rolverdelingen zitten diepgeworteld in de maatschappij. Welke maatregel moet bovenaan de prioriteitenlijst staan om een evenwichtiger man/vrouw-verdeling te benaderen in het bedrijfsleven en waarom?
“Als bedrijf zijn we onderdeel van de samenleving, en traditionele rolverdelingen kunnen we alleen samen veranderen. Binnen NN maken we stappen door het voor al onze collega’s makkelijker te maken om privé en werk te combineren. Bijvoorbeeld door flexibele werktijden, het introduceren van vaderschapsverlof en het creëren van een werkomgeving waar je kunt zijn wie je bent. Maar ook door het in kaart brengen (en adresseren) van verschillen, bijvoorbeeld in salarisniveau, of het gericht begeleiden van talent.”

Ik voel sterk dat iedereen een plek verdient die bij haar of hem past, en waar je je specifieke talenten kunt delen; daar zet ik me graag voor in

Hebben vrouwen in topposities automatisch een verantwoordelijkheid om diversiteit in hun eigen organisatie te agenderen?
“In deze rol word ik veel aangesproken op het feit dat ik een vrouw ben. Meer dan ik er zelf bij stilsta. Ik denk dat ik het onderwerp dus soms ook onbewust al agendeer. Maar ik voel sterk dat iedereen een plek verdient die bij haar of hem past, en waar je op basis van vrijheid en gelijkheid je specifieke talenten kunt delen: daar zet ik me graag voor in.”

Wat is het grootste cliché over vrouwelijke managers?
“Misschien eerder een misverstand. Dat er niet veel vrouwelijk managementtalent is. Dat is er wel. De spoeling wordt helaas alleen wat dunner in de hogere managementlagen. Daar moeten we wat aan doen. Bijvoorbeeld door nog beter te kijken of vertrouwen te geven.”

Welke tip geef je jonge vrouwen die nu afstuderen en grote ambities hebben?
“Dezelfde tip als jonge mannen… iets bereiken, wat het ook is, kost tijd en energie. En je moet er dingen voor willen laten. Dat is alleen vol te houden als je iets doet waar je plezier aan beleeft. Geef het alles wat je hebt, maar blijf je afvragen of je het leven leeft dat je blij maakt – wees niet bang om eerlijk te zijn en om bij te sturen.”

Am:vrouwen is ook een netwerkevenement. Aan wie heb jij veel gehad bij het opbouwen van je carrière?
“Een carrière staat met de kansen die je worden gegund, van de mensen – dus het netwerk – om je heen. Zowel op kantoor als thuis. Daarnaast hebben we veel te danken aan de generaties voor ons, die het pad hebben geëffend. Ik heb zeker geluk gehad met de mannelijke en vrouwelijke leidinggevenden die ik heb en heb gehad. En de teams waar ik deel van uit maak. Daar leer ik van, iedere dag.”

Hou je tijd over naast je baan? Waar hou je je mee bezig als je níet aan het werk bent?
“Als ik niet werk, ben ik graag in de buurt van de mensen om wie ik geef. Als het me lukt train ik iedere dag, het liefst in de kickboksstudio. En ik ben dol op zon, strand, mooie boeken, fashion, en muziek met een beat.”

Netwerkevent am:vrouwen op 7 maart bij Achmea in Zeist.
Zorg dat je erbij bent!

am:vrouwen is dé ontmoetingsplek voor vrouwelijke managers in de financiële dienstverlening, gevorderd danwel startend.

Sprekers zijn dit jaar zijn onder anderen overtuigingsexpert Pacelle van Goethem én NRC-columniste Japke-d. Bouma.

Overtuigen en beïnvloeden
Pacelle coacht de top van het Nederlandse bedrijfsleven en de politiek in overtuigen en beïnvloeden. Ze leert je een methode die je charisma en persoonlijke overtuigingskrachten onmiddellijk kan verbeteren. Japke-d. kijkt tijdens haar lezing kritisch naar de kantoorjungle en naar de ‘verschillen’ tussen mannen en vrouwen en hoe deze zich onder meer op kantoor manifesteren.

Informatie en tickets
Mis dit empowermentevent niet, de inschrijvingen stromen op dit moment binnen! Meer informatie en tickets: Vrouwen.amweb.nl

 

Reageer op dit artikel