nieuws

Am:topvrouwen – Charlene Wu (Vivat): ‘HR-afdeling heeft belangrijke rol bij het actief werven van vrouwelijke talenten’

Branche 5030

De Chinese Charlene Wu (1980) is lid van de raad van bestuur van Vivat Verzekeringen. Als Chief Transformation Officer is ze verantwoordelijk voor de verandering binnen Vivat dat onderdeel is van het Chinese Anbang. Vorig jaar stond ze op de achtste plek in de am: top 75 powervrouwen. Zij geeft haar visie op de de rol van vrouwelijke leiders in de financiële dienstverlening.

Am:topvrouwen – Charlene Wu (Vivat): ‘HR-afdeling heeft belangrijke rol bij het actief werven van vrouwelijke talenten’

Is een ranglijst die de aandacht vestigt op vrouwelijke bestuurders in de branche wat jou betreft nog steeds nodig?
“Absoluut. Ik verwacht een toename aan diversiteit in de Nederlandse financiële sector, met name in de top. Deze lijst helpt daarbij op diverse fronten. Allereerst creëert het bewustzijn in het bedrijfsleven en de maatschappij over de bijdrage van vrouwen en de aanwezigheid van vrouwen in managementposities. Daarnaast zorgt het voor rolmodellen – we moeten blijven stimuleren dat vrouwen zichtbaar zijn in alle managementlagen, om ervoor te zorgen dat zij een voorbeeldfunctie kunnen vervullen voor jonge vrouwelijke professionals. Tot slot, illustreert het dat er veel mogelijkheden zijn om succesvol te worden. Als ze goed in de lijst gaan grasduinen, zien jonge vrouwelijk talenten dat er allerlei wegen zijn om te groeien en zich te ontwikkelen. Dus vooral voor hen kan de lijst dienen als een bron van inspiratie.”

Traditionele rolverdelingen zitten diepgeworteld in de maatschappij. Welke maatregel moet bovenaan de prioriteitenlijst staan om een evenwichtiger man/vrouw-verdeling te benaderen in het bedrijfsleven en waarom?
“Als bedrijf kun je verschillende maatregelen nemen. Zoals je ambitie vastleggen in beleid en goede arbeidsvoorwaarden creëren die het vrouwen mogelijk maken om deel te nemen aan het arbeidsproces. Denk aan eerlijke en transparante beloning en flexibele werktijden. Maar ook door een werkcultuur te creëren waarin zowel mannen als vrouwen dezelfde kansen hebben om zich te ontwikkelen. Met twee vrouwen in de raad van bestuur voldoen we aan onze eigen richtlijnen van een derde vrouwen in de board. Bedrijfsbreed streven we in ons diversiteitsbeleid naar ten minste veertig procent vrouwen in managementposities. Helaas voldoen we nog niet aan die ambitie. Dat betekent dat onze HR-afdeling een belangrijke rol heeft bij het actief werven van vrouwelijke talenten. Maar het is ook aan die talenten zelf om meer zelfvertrouwen tentoon te spreiden en geen drempels op te werpen voor zichzelf.”

Hebben vrouwen in topposities automatisch een verantwoordelijkheid om diversiteit in hun eigen organisatie te agenderen?
“Eerlijk gezegd vind ik dit echt de verantwoordelijkheid van het hele management of van het bestuur. Niet alleen die van vrouwen. Diversiteit gaat ook verder dan meer vrouwen in de top. Het gaat er ook om dat je mensen in dienst hebt van verschillende culturele en etnische achtergronden. Wat je als vrouw in een hoge positie wel kunt doen is je ervaringen delen om daarmee jonge collega’s te enthousiasmeren en te steunen op hun carrièrepad. Het is aan de organisatie om een duidelijk en transparant groeipad neer te leggen voor talenten en hen bij elke stap in hun carrière goed te begeleiden.”

Wat is het grootste cliché over vrouwelijke managers?
“Zelf heb ik in mijn functie nooit last gehad van clichés over vrouwelijke managers. Misschien omdat ik in mijn werk vooral actief was en ben in twee mooie landen, China en Nederland. In het bedrijfsleven geldt dat wat je bereikt belangrijker is dan wat je zegt. De beste manier om clichés te loochenstraffen is om te focussen op de dingen die je wilt bereiken en resultaat te boeken.”

Welke tip geef je jonge vrouwen die nu afstuderen en grote ambities hebben?
“Allereerst moet je zorgen voor een goed technisch ’fundament’. Zorg ervoor dat je beschikt over de juiste kennis en vaardigheden en verdiep je in de industrie of de sector waarin je gaat werken. Definieer daarnaast concrete ambities. Verdeel die in kleinere doelstellingen, zodat je die stap voor stap kunt realiseren. En daarbij is het belangrijk dat je heel eerlijk reflecteert op de successen, maar ook op de mislukkingen. Tot slot, en niet onbelangrijk: zorg dat je voor jezelf een duidelijke ethische grens trekt. Die basis mag je nooit uit het oog verliezen, het is het fundament waarop jouw carrière rust. Ik heb onlangs twee boeken gelezen die ik sterk aanbeveel aan alle vrouwelijke talenten. Het eerste boek is Bloedfraude (Bad Blood) van John Carreyrou, een waargebeurd verhaal over een jonge ambitieuze vrouw die voor haar start-up miljoenen aan financiering binnenhaalde, maar het bedrijf volledig ten gronde richtte. Het tweede boek is Principles van Ray Dalio, een Amerikaanse investeerder en multimiljonair, die jonge mensen aanspoort om hun eigen principes te ontwikkelen en daarnaar te leven.”

Ik raad talentvolle jonge vrouwen aan om iemand te vinden die als mentor kan dienen en bij wie je altijd terecht kunt met je vragen of als je ergens tegen aanloopt

Am:vrouwen is ook een netwerkevenement. Aan wie heb jij veel gehad bij het opbouwen van je carrière?
“Het hebben van een mentor is erg belangrijk. Tijdens diverse momenten in mijn carrière heb ik verschillende mentoren gehad. Dat hoeft niet per se iemand binnen je bedrijf te zijn. Kan ook een familielid, vriend of een spiritueel mentor zijn. Voor mij is een mentor een persoon die je helpt met het vormen van je eigen principes. Ik raad het talentvolle jonge vrouwen van harte aan om iemand te vinden die als mentor kan dienen en bij wie je altijd terecht kunt met je vragen of als je ergens tegen aanloopt.”

Hou je tijd over naast je baan? Waar hou je je mee bezig als je níet aan het werk bent?
“Ik houd erg van lezen. Mijn interesse is breed en ik lees het liefst zoveel mogelijk verschillende soorten boeken, zowel Aziatische als westerse boeken. Daarnaast houd ik erg van lekker eten en ben ik een fervent liefhebber van series en films. al ben ik niet zo‘n binge watcher. Ook sport ik graag. Helaas heb ik onlangs bij een behoorlijk skiongeluk mijn knie zwaar geblesseerd. Dus de komende maanden ben ik nog wel even aan het revalideren en ben ik veroordeeld tot de fitnessschool.”

Netwerkevent am:vrouwen op 7 maart bij Achmea in Zeist.
Zorg dat je erbij bent!

am:vrouwen is dé ontmoetingsplek voor vrouwelijke managers in de financiële dienstverlening, gevorderd danwel startend.

Sprekers zijn dit jaar Achmea-topvrouw Bianca Tetteroo, overtuigingsexpert Pacelle van Goethem én NRC-columniste Japke-d. Bouma.

Overtuigen en beïnvloeden
Pacelle coacht de top van het Nederlandse bedrijfsleven en de politiek in overtuigen en beïnvloeden. Ze leert je een methode die je charisma en persoonlijke overtuigingskrachten onmiddellijk kan verbeteren. Japke-d. kijkt tijdens haar lezing kritisch naar de kantoorjungle en naar de ‘verschillen’ tussen mannen en vrouwen en hoe deze zich onder meer op kantoor manifesteren.

Informatie en tickets
Mis dit empowermentevent niet, de inschrijvingen stromen op dit moment binnen! Meer informatie en tickets: Vrouwen.amweb.nl

 

Reageer op dit artikel