nieuws

Amerikaanse activiteiten bederven halfjaarcijfers Aegon

Branche 2433

De nettowinst van Aegon is het afgelopen halfjaar in elkaar gezakt tot 253 miljoen euro. Dat is 83 procent minder dan dezelfde periode in 2017 toen het resultaat uitkwam op bijna 1,5 miljard euro. De forse daling komt voornamelijk door eenmalige posten, zoals de schikking die het trof met de Amerikaanse beurswaakhond SEC en een boekverlies op de verkoop van de levensherverzekeringsactiviteiten in de VS. Bovendien waren er in 2017 eenmalige posten die het resultaat destijds opvoerden.

Amerikaanse activiteiten bederven halfjaarcijfers Aegon

Maar ook zonder de eenmalige posten bleef het resultaat onder het niveau waar beleggers op gerekend hadden. Dat onderliggende resultaat bedroeg 1,01 miljard euro, waar beleggers op 1,1 miljard gerekend hadden. Aegon schrijft dat toe aan slechte marktomstandigheden in de Verenigde Staten. Die drukten de positieve resultaten die geboekt werden op de verzekeringstak in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Pensioen

De pensioenactiviteiten van Aegon waren de grootste boosdoener voor de slechte cijfers in de VS. “Het tweede halfjaar van 2018 is uitdagend geweest doordat de markten tegen het eind van het jaar flink omlaag gingen. Dit had invloed op het beleggingsrendement van onze klanten en daarmee ook op de resultaten van onze dienstverleningsactiviteiten”, zegt Aegon CEO Alex Wynaendts in een toelichting op de cijfers.

Vereenvoudigen

Wynaendts zegt dat er initiatieven genomen zijn om de omzetgroei te stimuleren om zodoende de resultaten te verbeteren. “Tegelijkertijd gaan we door met het vereenvoudigen van onze organisatie, het versterken van onze relaties met klanten en adviseurs en het optimaliseren van onze serviceniveaus.”

Dividend

Het rendement op het eigen vermogen verbeterde wel tot 10,2 procent. Dat was in dezelfde periode een jaar eerder 9,7 procent. Volgens Aegon werd die verbetering mede veroorzaakt door gunstige belastinghervormingen in de VS. De kapitaalpositie van Aegon blijft ook onverminderd sterk. De verzekeraar verhoogt het dividend tot 15 eurocent per aandeel. Dat is 2 eurocent meer dan een jaar eerder.

Reageer op dit artikel