nieuws

Verdegaal maakt vrienden: ‘Wie de weg weet selecteert zelf moeiteloos de beste financiële producten’

Branche 6066

Financieel publiciste en columniste Erica Verdegaal vindt het maar wat raar dat mensen voor geldzaken naar een adviseur gaan. Verdegaal schrijft dat in een column die dit weekend in het Financieele Dagblad verscheen. Volgens de columniste kunnen consumenten makkelijk zelf -en gratis- financiële producten afsluiten en ze heeft daarvoor een hele reeks tips.

Verdegaal maakt vrienden: ‘Wie de weg weet selecteert zelf moeiteloos de beste financiële producten’

Om de stemming er een beetje in te brengen is de column van Verdegaal gelardeerd met een quote van de Amerikaanse acteur en regisseur Woody Allen: “Er zijn ergere dingen dan de dood. Hebt u ooit een avond met een verzekeringsagent doorgebracht?” Of Verdegaal soortgelijke ervaringen heeft meldt ze niet maar ze vindt wel vreemd dat we met zijn allen voor bijna alles doe-het-zelven maar als het gaat om geldzaken we “met twee linkerhanden” op een adviseur afstappen. “Dat is gek, want wie de weg weet op het internet, selecteert moeiteloos zelf de beste financiële producten, of aanbieders van energie, internet, tv en (mobiel) bellen”, aldus Verdegaal.

‘Helemaal voor nop’

Ze erkent dat internet te vaak een spinnenweb is “waarin onbetrouwbare aanbieders je, als kruisspinnen, vangen, inkapselen en uitzuigen” maar dat valt volgens haar te voorkomen. “Want naast de rotte appels telt het web niet-commerciële sites die financiële doe-het-zelvers topklassehulp en -informatie bieden, en helemaal voor nop.”

‘Objectieve vergelijkers’

Verdegaal noemt de site van de Consumentenbond als voorbeeld van een site met onmisbare informatie voor financiële vraagstukken. “Hier vind je objectieve vergelijkers voor je zorg- en autopolis, spaarrekening, reis-, woon- en aansprakelijkheidsverzekering. (…) Ook voor tips en uitleg is het platform een prima bron. Zoek er op ‘hypotheek oversluiten’, ‘overlijdensrisico’ of ‘rechtsbijstand’ en je vindt een schat aan informatie. Dat geldt trouwens ook voor wikipedia.nl. Zoek daar op begrippen als bijvoorbeeld ‘kapitaalverzekering’, ‘spaarhypotheek’ of ‘indexfonds’, en je vindt alle informatie die je nodig hebt.”

Er zijn ergere dingen dan de dood. Hebt u ooit een avond met een verzekeringsagent doorgebracht?

En als het bij het doe-het-zelven dan fout gaat, kunnen consumenten met klachten over hun  leverancier volgens de columnisite prima terecht op consuwijzer.nl, het consumentenloket van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). “Hier kun je grasduinen in uitleg, tips en juridische voorbeeldbrieven om onwillige aanbieders te disciplineren. Ook juridischloket.nl bulkt, naast de juridische tips, van de steengoede juridische voorbeeldbrieven. Bezoek tot slot fraudehelpdesk.nl, de nationale helpdesk voor vragen en meldingen over (internet)fraude. Door deze column bij je financiële stukken te bewaren of de genoemde websites in de favorieten te zetten kan financieel doe-het-zelven het toppunt van eenvoud zijn.”

Reageer op dit artikel