nieuws

Onderzoek: blockchain vaak ver-van-mijn-bedshow

Branche 604

Blockchain staat bij meer dan 60 procent van de SAP-gebruikers niet op de agenda. Dit blijkt uit trendonderzoek van de VNSG, Vereniging Nederlandstalige SAP-gebruikers.

Onderzoek: blockchain vaak ver-van-mijn-bedshow

Vooral de toepasbaarheid van de technologie wordt gezien als groot struikelblok in de implementatie van blockchain (33%). Opvallend is dat wanneer men het heeft over de toepasbaarheid van blockchain en het verspreiden van kennis hierover, juist wel snel naar SAP wordt gekeken.

Verzekeraars zetten  in op blockchain

Steeds meer verzekeraars en pensioenuitvoerders zetten overigens in op de nieuwe technologie, waarmee twee partijen zonder tussenkomst van derden betrouwbare transacties kunnen afhandelen door hun computers te verbinden. Er is dus geen bank of verzekeraar meer nodig. De betrouwbaarheid wordt nu gecontroleerd door het netwerk. Blockchain is vooral bekend geworden van de digitale munt bitcoin.

B3i

In 2016 was Aegon de eerste Nederlandse verzekeraar die actief met blockchain aan de gang ging. Het bedrijf trok op met de Duitse en Zwitserse verzekeraars Allianz, Munich Re, Swiss Re en Zurich. Inmiddels zijn veel meer partijen aangehaakt bij dit consortium, Blockchain Insurance Industry Initiative (B3i).

Efficiency en kostenbesparing

Hoewel blockchain nog weinig aandacht krijgt van SAP-gebruikers, denkt 70 procent dat het geen hype is en dat iedereen ermee te maken krijgt. Uit het onderzoek van de VNSG blijkt dat de gebruikers wel de voordelen inzien van de technologie. Meer efficiency (42%) en kostenbesparing (12%) zijn daarbij de belangrijkste. De respondenten zien een actieve rol voor de IT-afdeling in het creëren van draagvlak en innovatiekracht met betrekking tot blockchain. Implementatie (51%) is de belangrijkste taak, gevolgd door monitoring en security (9%).

Businessvoordelen

“Blockchain staat nog niet prominent op de agenda bij de meeste SAP-gebruikers, maar er worden wel kansen gezien”, zegt VNSG-directeur Rob van der Marck. “Wie de toepassingsmogelijkheden in ogenschouw neemt, komt tot de conclusie dat er grote businessvoordelen behaald kunnen worden op het moment dat blockchaintechnologie goed wordt ingezet. SAP heeft met zijn sterke ERP customer base een stevige basis om blockchaintechnologie te implementeren.”

Reageer op dit artikel