nieuws

Achmea versimpelt taalniveau van B1 naar A2

Branche 2529

Waar veel verzekeraars streven naar communicatie met hun klanten op B1-niveau, wil Achmea nog verder versimpelen. Het concern gaat medewerkers scholen om A2-taalniveau te gebruiken. Dat is het niveau van iemand die het inburgeringsexamen gedaan heeft.

Achmea versimpelt taalniveau van B1 naar A2

Achmea maakte het nieuwe taalbeleid donderdag bekend bij de uitreiking van de TaalHeldenprijzen, onderscheidingen voor mensen die zich inzetten voor geletterdheid. De verzekeraar is al tien jaar sponsor van Stichting Lezen & Schrijven, de partij die de prijzen toekent.

B1 te hoog

De afgelopen tien jaar heeft Achmea haar verzekeringsvoorwaarden, brieven aan klanten en teksten op websites vereenvoudigd naar eenvoudig Nederlands (taalniveau B1). Zilveren Kruisdirecteur Georgette Fijneman vindt echter dat het bedrijf meer moet doen. “Wij willen dat de communicatie met onze klanten duidelijk en begrijpelijk is. Voor iedereen. We weten dat voor laaggeletterden het B1 niveau te hoog is. We gaan onze collega’s daarom meer leren over laaggeletterdheid én we gaan ze leren hoe zij op niveau A2 kunnen communiceren. Als Nederlands grootste verzekeraar nemen we onze verantwoordelijkheid bij het aanpakken van dit maatschappelijke probleem.”

Menukaart

A2-taalniveau staat gelijk aan de moeilijkheidsgraad van het Nederlands bij het inburgeringsexamen. Iemand die dat met succes heeft afgelegd kan korte eenvoudige teksten begrijpen en informatie vinden in bijvoorbeeld een advertentie of een menukaart.

Lening voor uw woning

Een van de ingewikkeldste documenten voor verzekeraars en geldverstrekkers is de hypotheekakte. Hypotheekvoorwaarden bleken zelfs door taalonderzoekers maar moeilijk op B1-niveau te krijgen. Toch maakte verzekeraar ASR vorige maand bekend dat ze het voor elkaar gekregen heeft. Het document is aangevuld met QR-codes die linken naar video’s met uitleg over bijvoorbeeld aflosvormen. Een hypotheek heet bij ASR sindsdien “een lening voor uw woning”.

Reageer op dit artikel