nieuws

Oplichter trok advieskantoor mee in schimmenspel met nepobligaties

Branche 1068

Dat het voormalige Zeeuwse advieskantoor Kot & Hage in 2011 in de financiële problemen raakte en uiteindelijk haar deuren moest sluiten, had het te danken aan een doorgewinterde oplichter uit België. Dit blijkt uit de veroordeling van de man tot 18 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk door de rechtbank Zeeland gisteren. Ook moet de oplichter de ruim € 1 miljoen terugbetalen die hij onder de vlag van het advieskantoor wist te slijten aan 43 slachtoffers en mag hij 5 jaar niet de boer op met financiële producten.

Oplichter trok advieskantoor mee in schimmenspel met nepobligaties

Begin 2010 meldt de man zich met een mail bij alle vestigingen van RegioBank in Zuidwest Nederland, met de mededeling dat hij zo’n bankvestiging wil overnemen. Eén kantoor, volgens dagblad PZC gaat het om het voormalige adviesbedrijf Kot & Hage, toont belangstelling. Na een gesprek met de vennoten van het bedrijf dat op dat moment nog twee vestigingen -waaronder RegioBank-agentschappen- heeft in Tholen en Sint Philipsland, en inzage in de jaarcijfers van de verdachte happen de Zeeuwen toe. Daarbij duwt ook de zogenaamde verklaring van de accountant van de oplichter dat deze over een eigen vermogen van € 500.000 beschikt het kantoor richting verkoop.

Gelikte brochure

De oplichter en de eigenaars komen overeen dat de eerste de transactie zal betalen vanuit de €2,5 miljoen die hij hoopt op te halen door de uitgifte van obligaties, zogenoemde TI Notes. Ten bewijze dat het om een legitiem product gaat overhandigt de oplichter de mannen een brochure van het product die er zeer vertrouwd uitzag. Ook was er een aantrekkelijke gegarandeerde rente van 4,3 of 4,7% en viel het product onder het Britse depositogarantiestelsel.

Meer dan € 1 miljoen

Op basis van die informatie verspreidt het financiële adviesbedrijf leaflets op het eiland Tholen. Bij de RegioBank in Tholen komt zelfs een poster te hangen waarop wordt gerept over het aantrekkelijke rendement op deze depositorekening. Uiteindelijk happen 43 particuliere beleggers toe, waaronder een van de voormalige vennoten in het adviesbedrijf, die uiteindelijk € 5.000 in de nepobligaties steekt. De grootste schade maakt de oplichter bij een klant die € 87.000 investeerde. Ten bewijs dat het wel goed zit met het geïnvesteerde geld toont de Belg in het begin van zijn praktijken een overschrijving van de inleg naar een Britse bankrekening. In totaal steken de beleggers meer dan €1 miljoen in het niet bestaande product.

‘Uiterst slinkse wijze’

Het verhaal komt aan het rollen als de man in 2011 bij de vennoten van het overgenomen advieskantoor bekent dat de obligaties niet bestaan. Het geld van de investeerders heeft hij er volledig doorheen gejast. Dat hij volgens zijn advocaat zelf met het verhaal naar buiten kwam, bleek gisteren weinig indruk te hebben gemaakt op de Rechtbank Zeeland. “Verdachte heeft op uiterst slinkse wijze en op grote schaal meerdere malen stukken vervalst en die vervalste stukken gebruikt om zich voor te kunnen doen als een ‘grote’ speler op de financiële markt en om zijn kredietwaardigheid aan te tonen”, aldus de rechtbank in haar vonnis.

‘Extravagante uitgaven’

De rechtbank vervolgt: “Hij zette een door hem zelf verzonnen product op de markt en deed dat op zodanige manier dat veel mensen hun vaak zuur verdiende spaarcenten aan hem toevertrouwden. De obligaties die verdachte aanbood bleken echter niet meer dan gebakken lucht. Het kapitaal van in totaal ruim één miljoen euro dat eerlijke spaarders na vele jaren hard werken langzaam hadden opgebouwd werd door verdachte, nota bene aan extravagante uitgaven, binnen een jaar in feite verkwanseld.”

Gedwongen verkoop portefeuilles

Ook de voormalige vennoten in Kot & Hage worden flink geraakt. Ze worden door malversaties van de Belg gedwongen om hun adviesbedrijf te beëindigen en hun bank- en assurantieportefeuille onder de marktwaarde te verkopen. De rechtbank wijst hen daarbij ieder een schadevergoeding van € 15.000 toe.

Vonnissen in België

Bij het bepalen van de hoogte van de celstraf telt voor de rechtbank mee dat de Belg een recidivist is. In eigen land werd hij in 2008 en 2016 (in beroep) al tot celstraf veroordeeld. Dat in die laatste beroepszaak al werd meegewogen dat de Belg ook in Nederland actief was geweest met zijn oplichterspraktijken betekent volgens de rechtbank niet dat hij niet meer hier vervolgd kan worden, omdat in de Nederlandse zaak nieuwe feiten zijn beoordeeld. Wel dempt de straf die hij in België kreeg voor oplichting zijn nieuwe straf tot 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk, waar hij anders voor 2,5 jaar jaar cel in aanmerking was gekomen.

Reageer op dit artikel