nieuws

Jos Baeten (ASR): ‘Loyalis geeft ons toegang tot de overheidsmarkt’

Branche 2464

ASR neemt Loyalis over. De Utrechtse verzekeraar kondigde afgelopen oktober op de Capital Markets Day al aan dat het de acquisitie van kleine en middelgrote verzekeraars in overweging zou nemen. Volgens ASR-topman Jos Baeten is Loyalis typisch zo’n partij waar hij toen op doelde. “Ja, helemaal. Dit pas volledig in onze strategie om te groeien.” Maar een nieuwe loot aan de stam moet meer brengen dan alleen volume.

Jos Baeten (ASR): ‘Loyalis geeft ons toegang tot de overheidsmarkt’

Op welke manier is de portefeuille van Loyalis complementair aan die van de Amersfoortse?

“We zijn beiden groot in arbeidsongeschiktheid, maar als je kijkt naar de klantengroepen van Loyalis, dan zijn dat klanten die via het ABP uitkomen bij APG. Feitelijk hadden wij geen toegang tot de overheidsmarkt en dat hebben we nu wel. Daarnaast hebben ze ongeveer 20 procent van de AOV-portefeuille in de wat grotere bedrijven boven 100 man personeel die via het intermediair gesloten zijn. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg.”

Waarom is ASR een goede partner voor de huidige klanten van Loyalis?

“ASR is historisch met de Amersfoortse altijd marktleider geweest in arbeidsongeschiktheid. Ook op innovatiegebied staan we heel goed bekend in de AOV-markt. Daaromheen zijn er heel veel services die we kunnen bieden, met re-integratie of via ons aandeelhouderschap in ArboNed. Dat hebben we heel ver doorontwikkeld.”

U heeft de intentie uitgesproken om eventueel verlies van arbeidsplaatsen op te vangen. Heeft u er al zicht op om hoeveel arbeidsplaatsen het gaat?

“Nee, meestal ga je dat soort dingen bespreken tussen signing en closing. We hebben al wel afgesproken dat het bedrijf in Heerlen blijft. Daar willen we verder bouwen. We willen vanuit Heerlen ook producten gaan aanbieden die er nu niet zijn, dus dat kunnen we wat versterking geven. Het programma dat APG heeft voor de ontwikkeling van medewerkers blijft beschikbaar voor de Loyalis. En misschien zijn er wel mensen die zeggen: ‘ik vind ASR zo’n leuk bedrijf, ik ga daar eens kijken wat ik kan doen.’ We hebben een groot aantal vacatures die we moeten vullen.”

Nieuwe producten vanuit Heerlen, waar moet ik dan aan denken?

“Zij hebben geen actief aanbod in verzuimverzekeringen. Dat was er wel, maar nu niet meer. Dat zou een van de producten kunnen zijn die we in Heerlen kunnen gaan aanbieden.”

Heeft u nog meer pijlen op uw boog na deze overname?

“Uiteraard. Je moet altijd om je heen blijven kijken. De Nederlandse levensmarkt krimpt. Consolidatie is dan een natuurlijk proces. We hebben dat ook zo uitgesproken op de Capital Markets Day.”

De grootste vis in de vijver is Vivat. Heeft de overname van Loyalis gevolgen voor een eventuele overname van Vivat?

“Als ik de vraag zo mag horen: beperkt dit ASR om naar Vivat te kijken? Dan is het antwoord nee. We hebben dit bewust kort gefinancierd om financieel geen dingen voor onszelf in beton te gieten.”

Reageer op dit artikel