nieuws

Eenpitter krijgt nieuw btw-nummer

Branche 622

Alle tussenpersonen die een eenmanszaak bestieren, krijgen per 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Dat is nodig om aan privacyrichtlijnen te voldoen. Nu nog wordt bij eenmanszaken het burgerservicenummer (BSN) verwerkt in het btw-nummer.

Eenpitter krijgt nieuw btw-nummer

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) noemt de huidige opbouw van het btw-nummer onwenselijk. Door het btw-nummer op facturen of hun website te melden, geven eenpitters nu een deel van hun privacy prijs. Bovendien bestaat zo het risico op identiteitsfraude. Het BSN is vertrouwelijk en enkel bedoeld voor communicatie tussen burger en overheid. Dat nummer moet niet openbaar worden gemaakt, aldus de AP.

Administratie aanpassen

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft zich die kritiek aangetrokken en past daarom het btw-nummer aan. Dat betekent dat alle ondernemers met een eenmanszaak eind 2019 een nieuw nummer krijgen. Zij moeten hun eigen administratie daar per 1 januari 2020 op aanpassen. Ook softwareleveranciers moeten hun pakketten aanpassen, zodat die om kunnen gaan met het nieuwe nummer.

Nederland telt in totaal ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de meerderheid van de assurantietussenpersonen een eenmanszaak. In het vierde kwartaal van 2018 zijn volgens voorlopige cijfers 5.030 tussenpersonen actief. Daarvan hebben 2.725 een bedrijfsgrootte van één persoon.

Om hoeveel eenmanszaken het precies gaat meldt het CBS niet; eenpitters kunnen wel personeel in dienst hebben, maar hebben maar één eigenaar. Bijna 3.000 assurantietussenpersonen zijn van rechtsvorm geen rechtspersoon maar een natuurlijk persoon. Daaronder vallen naast eenmanszaken, bijvoorbeeld ook maatschappen en vof’s.

Reageer op dit artikel