nieuws

Bianca Tetteroo (Achmea): ‘Jongste generatie is juist super loyaal’

Branche 2303

In weerwil van wat Achmea-bestuurder Bianca Tetteroo aanvankelijk dacht, is de jongste generatie werknemers zeer loyaal. Tetteroo zegt dit naar aanleiding naar een van de zogeheten Kamerbijeenkomsten die de verzekeraar jaarlijks organiseert met CEO’s en CFO’s van andere bedrijven. De verzekeraar bundelde de belangrijkste uitkomsten van de gesprekken met wetenschappers en bestuurders in het boek ‘De Waarde van Werk’

Bianca Tetteroo (Achmea): ‘Jongste generatie is juist super loyaal’

Eind vorige week presenteerde Achmea in Amsterdam het eerste exemplaar van het boek voor een gehoor van 120 wetenschappers en bestuurders. Aan de basis van het boek stond het gesprek dat Achmea een jaar lang voerde met bestuurders en wetenschappers over de waarde van werk. In het boek staan onder andere de visies van Barbara Baarsma (Universiteit van Amsterdam en SER), Wiebe Draijer (Rabobank), Paul de Beer (Universiteit van Amsterdam), René ten Bos (Radboud Universiteit), Marjan van Loon ( Shell), Hans de Jong (Philips) en Bas Haring (Universiteit Leiden).

Digitalisering en robotisering

De maatschappelijke waarde van werk wordt steeds belangrijker, is een van de conclusie die in het boek van tweehonderd pagina’s naar voren komen. Daarbij worden onder meer de vergaande gevolgen van digitalisering, robotisering en kunstmatige intelligentie als drijvers genoemd. Maar ook zaken als verstedelijking, globalisering en verdeling van werk.

Achmea organiseert circa tien keer per jaar besloten Kamerbijeenkomsten. Bij iedere bijeenkomst gaan tien CEO’s en CFO’s met elkaar in gesprek over maatschappelijk en zakelijk relevante thema’s.

In iedere baan zit corvee, van die dingen die minder leuk zijn

Ook binnen de Generatiekamer, een nieuw initiatief van de Kamer, ging het dit jaar over zingeving in werk. Achmea-bestuurder Bianca Tetteroo hierover: “Vooraf vroeg ik me af: is deze jongste generatie uiteindelijk wel loyaal? Gaan ze niet heel erg makkelijk weer weg bij een organisatie als het ze even minder bevalt? Maar wat me opviel tijdens de gesprekken: ze zijn juist super loyaal. Mits het doel van de organisatie helder is. Kijk, in iedere baan zit corvee, van die dingen die minder leuk zijn, maar voor deze generatie geldt: als ze snappen waartoe het dient, gaan ze er vol voor.”

Reageer op dit artikel