nieuws

Betere schadecijfers stuwen resultaten NN

Branche 1321

Nationale-Nederlanden heeft een sterk derde kwartaal achter de rug. De verzekeraar zag zo wel het onderliggende resultaat als de winst met met dan 7% toenemen ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar. Vooral betere schadecijfers dragen hieraan bij, al tempert NN-topman Lard Friese de euforie.

Betere schadecijfers stuwen resultaten NN

“We kijken terug op een kwartaal waarin ons bedrijf goed heeft gepresteerd, en we opnieuw solide resultaten laten zien”, aldus Friese in een toelichting op de cijfers van NN Group over het derde kwartaal. De stijging van 7% van het operationeel resultaat is volgens hem mede het gevolg van een verbeterd technisch resultaat bij zowel de Arbeidsongeschiktheid & Ongevallen portefeuille als de Eigendom & Letselschade portefeuille van het Nederlandse schadebedrijf.

Combined ratio

De combined ratio voor het Nederlandse schadebedrijf kwam in derde kwartaal van 2018 uit op 97,1% waar dit een jaar gelden nog 102,5% was. Daarnaast hielpen hogere dividenden in het Nederlandse levenbedrijf, en lagere kosten mee.

Friese: “De resultaten van het schadebedrijf vertonen de laatste kwartalen een gestage verbetering en hebben in het derde kwartaal geprofiteerd van een gunstige schadelastontwikkeling. Deze ontwikkeling is echter van nature volatiel en wij blijven ons daarom richten op het nemen van maatregelen om de combined ratio structureel te verbeteren.”

Minder structurele kosten

Het operationeel resultaat van de lopende activiteiten kwam uit op € 463 mln, een stijging van 7,4% ten opzichte van het derde kwartaal in 2017. De nettowinst bedroeg € 788 miljoen, een stijging van 7,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De integratie van Delta Lloyd en de focus op efficiencyverbeteringen leverden vorig kwartaal € 33 mln aan besparingen op. De verzekeraar heeft daarmee nu al € 269 mln minder structurele kosten dan in het hele boekjaar 2016. De Solvency II-ratio kwam uit op 239%, waar deze aan het einde van het tweede kwartaal nog 226% bedroeg.

Reageer op dit artikel