nieuws

Am:jaarboek 2018 is uit: Nederlandse markt passeert de € 70 miljard

Branche 1318

De Nederlandse verzekeringsmarkt is in 2017 de grens van € 70 miljard gepasseerd. Daarmee maakt de sector een kleine 6% uit van de totale verzekeringsmarkt in de EU. In het vandaag in handzaam formaat verschenen am:jaarboek 2018 staan alle belangrijke cijfers over de binnenlandse markt in 2017 op een rij.

Am:jaarboek 2018 is uit: Nederlandse markt passeert de € 70 miljard

Met een omvang van ruim € 70 miljard is Nederland de vijfde verzekeringsmarkt van Europa. Alleen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië zijn groter. In het omzetcijfer zit de brutopremieomzet van de 124 schade-, 31 leven- en 5 natura-uitvaartverzekeraars die aan DNB rapporteren. De 9 herverzekeraars voegen daar nog een klein miljard aan toe.

De markt ziet er heel anders uit dan 20 jaar geleden. In 1997 waren er nog liefst 421 verzekeraars die bij (toen nog) de Pensioen- en Verzekeringskamer jaarlijks de verslagstaten deponeerden. Sindsdien zijn er onder meer 144 schademaatschappijen en 73 levensverzekeraars verdwenen.

Nieuw: schade- en combined ratio’s

Het am:jaarboek 2018 biedt een overzicht van de premie-inkomsten van de schade- en levensverzekeraars. Niet alleen een totaaloverzicht per verzekeraar, maar ook overzichten en ranglijsten in de verschillende branches: van Aansprakelijkheid tot Ziektekosten.

Nieuw dit jaar is dat voor de schadebranches ook de schade- en combined ratio’s zijn vermeld.  Bovendien biedt het jaarboek meer dan alleen verzekeraars: ook de hypotheekverstrekkers en de top 100 van financieel adviseurs staan op een rij, gerangschikt naar omzet.

Het am:jaarboek 2018 is een naslagwerk in boekvorm. Bestellen kan via deze link.

Reageer op dit artikel