nieuws

Zuiderburen in verwarring over ‘recht om ziektegeschiedenis te verzwijgen’

Branche 1049

De Belgische verzekeringswereld is in de ban van een plan van minister Kris Peeters van Consumentenzaken. Die kondigde deze week aan het ‘recht op vergeten’ op te nemen in de nationale verzekeringswet. Dat zou betekenen dat mensen die tien jaar geleden genezen zijn verklaard van kanker die medische geschiedenis niet hoeven te melden bij bijvoorbeeld een ORV of een AOV.

Zuiderburen in verwarring over ‘recht om ziektegeschiedenis te verzwijgen’

Vicepremier Peeters publiceerde woensdag zelf een persbericht over het voornemen de verzekeringswet aan te passen. Hij noemt het een recht om vergeten te worden. “Hierdoor komt er een wettelijk kader waarbinnen een bepaalde medische voorgeschiedenis niet moet vermeld worden door kandidaat-verzekeringnemers bij een aanvraag. Het zal onder andere toepasbaar zijn op de schuldsaldoverzekering (een aan de hypotheek gekoppelde ORV) en de gezondheidsverzekeringen.”

Kanker en diabetes

Het stuit Peeters tegen de borst dat het moeilijker is een verzekering af te sluiten door een ziekte, bijvoorbeeld kanker, waarvan een klant al genezen is. “Het kan niet dat je tien jaar nadat je genezen verklaard bent, nog steeds geen verzekering kan afsluiten of dat enkel kan tegen een sterk verhoogde premie. Hetzelfde zou niet mogen voor medische aandoeningen die perfect onder controle zijn zoals bepaalde types van diabetes.”

Premies omhoog

Bij de Belgische beroepsvereniging voor verzekeraars Assuralia zijn ze in verwarring, schrijft de krant De Morgen. Het voorstel komt uit de lucht vallen en veel is nog onduidelijk. “Over welke ziektes gaat het precies? En hoelang moet een patiënt genezen zijn vooraleer hij in aanmerking komt”, vraagt Assuralia-woordvoerder Wauthier Robyns zich af.

Robyns zegt tegen de krant dat de maatregel van Peeters zal leiden tot premiestijgingen. “Als ze geen rekening meer mogen houden met een individueel risicokenmerk, dan gaan de verzekeraars de extra kosten die ze zullen hebben, spreiden over de hele portefeuille.”

Vraagtekens

Patiëntenverenigingen zijn volgens De Morgen blij, maar hebben eveneens nog veel vraagtekens. Volgens directeur Ilse Weeghmans van het Vlaams Patiëntenplatform hangt veel af van de uitwerking. “Het gaat om mensen bij wie de ziekte een afgesloten hoofdstuk is. Bij een deel van de kankers bijvoorbeeld is het bijna onmogelijk te zeggen dat de ziekte afgesloten is.” Ze vraagt zich bovendien af of mensen die jaren geleden een depressie gehad hebben, ook het recht krijgen die te ‘vergeten’.

Meldingsplicht

Minister Peeters wil de wet nog dit jaar aanpassen. Voorbeeld voor hem is het zogenaamde ‘droit a l’oubli’ dat in Frankrijk moet zorgen voor een betere toegankelijkheid van bepaalde verzekeringen. In Nederland wordt het ‘vergeten’ van de medische voorgeschiedenis bij het invullen van een gezondheidsverklaring bij een AOV of ORV als verzwijging of schending van de meldingsplicht gezien. Dat kan ertoe leiden dat bij ziekte of overlijden niet wordt uitgekeerd.

Ex-borstkankerpatiënten

Voor patiënten die van borstkanker zijn genezen hadden Nederlandse verzekeraars dit voorjaar goed nieuws. Voorheen werden zij vaak afgewezen door levensverzekeraars. Nu gebruiken verzekeraars een nieuw voorspelmodel waardoor ze het risico dat ze verzekeren beter kunnen inschatten. Genezen verklaarde patiënten moeten – in tegenstelling tot de Belgische plannen – de ziekte nog wel steeds melden. De kans dat ze een betaalbare verzekering kunnen afsluiten wordt een stuk groter.

Reageer op dit artikel