nieuws

Vivat bevestigt te koop te staan

Branche 3549

Vooralsnog hield Vivat zelf de lippen stijf op elkaar, maar nu is het hoge woord er dan toch uit. De Chinese eigenaar Anbang is bezig met een ‘strategische heroriëntatie’ van haar eigenaarschap van de verzekeraar uit Amstelveen. Zakenbank JP Morgan begeleidt de Chinezen bij de mogelijke verkoop van Vivat.

Vivat bevestigt te koop te staan

Eind mei werd al duidelijk dat de Chinese overheid bezig is met een heroriëntatie van alle bezittingen van Anbang. De verzekeringsgroep  staat sinds dit voorjaar onder curatele van Peking, na aanhoudende verhalen over financiële malversaties.  Al eerder belandde topman Wu Xiaohui hiervoor achter de tralies.

Exotischer aankopen

In enkele jaren tijd groeide Anbang onder diens leiding exponentieel. Niet alleen werden ‘logische’ overnames gedaan, zoals het verzekeringsdeel van wat ooit SNS Reaal was en nu  Vivat heet, de bankactiviteiten van Delta Lloyd in België en een Koreaanse levensverzekeraar. Anbang deed ook exotischer aankopen, waaronder het Waldorf Astoria hotel in New York. Er worden al langere tijd vraagtekens gezet bij de wijze waarop Anbang haar aankopen financierde en de eigendomsstructuur van de verzekeringsgroep. 

Dijsselbloem tevreden

Vivat  viel in 2015 voor een symbolisch bedrag van 1 euro in de schoot van Anbang. In ruil daarvoor stak de verzekeringsgroep wel € 1,4 mrd in het Nederlandse verzekeringsbedrijf. Toenmalig minister Dijsselbloem sprak toentertijd van een goede deal. Het is volgens Vivat nog niet gezegd dat Anbang daadwerkelijk tot verkoop overgaat of de verzekeraar in portefeuille houdt. “Anbang zal elke optie beoordelen op zijn eigen merites, zonder vooringenomenheid ten aanzien van de uitkomst van de strategische heroriëntatie”, aldus het persbericht van Vivat.

Aegon, Allianz en ASR

Onder insiders is al langer bekend dat Vivat te koop staat. Geïnteresseerde partijen zouden er ook al zijn. Aegon, Allianz en ASR worden genoemd als potentiële kopers. De eerste verzekeraar gaf bij  de presentatie van de halfjaarcijfers nog aan dat een grote overname geen prioriteit heeft,  maar niet uit te sluiten dat ze een poging waagt als een “eenmalige kans” als de aankoop van Vivat zich voordoet. ASR-topman Jos Baeten gaf bij de presentatie van ‘zijn’ halfjaarcijfers aan naar een overname van Vivat te willen kijken “maar niet tegen elke prijs.” Allianz onthoudt zich tot nu toe van commentaar.

Reageer op dit artikel