nieuws

Tweederde intermediair is voorbereid op nieuwe regels witwassen en terreur

Branche 793

Twee derde van de financiële dienstverleners die onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) vallen, heeft zich voorbereid op de herziening van deze wet. Dat blijkt uit een uitvraag door de AFM onder adviseurs en bemiddelaars eerder dit jaar. Specifiek bemiddelaars in levensverzekeringen moeten voldoen aan de regels van de Wwft.

Tweederde intermediair is voorbereid op nieuwe regels witwassen en terreur

Bemiddelaars in levensverzekeringen hebben volgens de AFM een belangrijke rol in de bescherming het financiële systeem tegen witwassen en financieren van terrorisme te beschermen en in de borging van de integriteit van het financiële stelsel. “Als bemiddelaar staat u rechtstreeks in contact met uw cliënten en bent u de ogen en oren van de verzekeraar. U fungeert als een poortwachter die de integriteit, stabiliteit en reputatie van de financiële sector beschermt.” Het cliëntenonderzoek door levensverzekeraars of banken ontslaat tussenpersonen volgens de toezichthouder niet van hun eigen verantwoordelijkheid.

Ongebruikelijke transacties

In een nieuwe brochure geeft de AFM handvatten om invulling te geven aan deze verantwoordelijkheid. In de brochure staan onder meer voorbeelden van ongebruikelijke transacties en praktische good and bad practices op het gebied van beleid, procedures en opleiding.

Reageer op dit artikel