nieuws

Tuchtraad onderzoekt gedrag ING-medewerkers bij witwaszaak

Branche 1046

De grote witwaszaak bij ING die CFO Koos Timmermans zijn baan kostte, krijgt wellicht ook een vervelend staartje voor enkele andere medewerkers. In een brief aan oud-zakenbankier Michiel Werkman, laat stichting Tuchtrecht Banken weten een onderzoek te zijn gestart naar de gedragingen van de bij de affaire betrokken medewerkers. 

Tuchtraad onderzoekt gedrag ING-medewerkers bij witwaszaak

Werkman, ook een van de initiatiefnemers van fintech startup Company Watch, was een van de mensen die begin september een melding maakte bij de Tuchtraad Banken over het schenden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) door ING. Kort daarvoor had de bank toe moeten geven voor € 775 mln te hebben geschikt met de Nederlandse staat om een rechtszaak te voorkomen. De bank faciliteerde tussen 2010 en 2016 witwaspraktijken van klanten en overtrad daarbij structureel de Wwft. In reactie op het schandaal stapte CFO Koos Timmermans op.

Invoering bankierseed

Tuchtrecht Banken vroeg direct naar aanleiding van het schandaal informatie op bij de bank  om te bepalen of de overtredingen ook plaats vonden na april 2015, het moment dat dat de bankierseed werd ingevoerd in Nederland Vanaf dat moment kan de stichting een tuchtrechtelijk onderzoek uitvoeren naar bankiers en straffen uitdelen. In een brief aan Werkman laat Tuchtrecht Banken afgelopen weekend weten dat er daadwerkelijk een tuchtrechtelijk onderzoek is gestart naar de bij de affaire betrokken medewerkers.

Reageer op dit artikel