nieuws

Willem van Duin bij jubileumfeest Verbond: ‘Wij organiseren al 200 jaar solidariteit’

Branche 815

Een hele delegatie was vanochtend present bij het jubileumfeest van het Verbond van Verzekeraars. De lobbyorganisatie bestaat veertig jaar. De gelegenheid werd aangegrepen om ook het vernieuwde pand te openen. Daarvoor had het Verbond koningin Máxima weten te strikken.

Willem van Duin bij jubileumfeest Verbond: ‘Wij organiseren al 200 jaar solidariteit’

Minister van Financiën Wopke Hoekstra, de Commissaris van de Koning, de burgemeester van Den Haag, Willem van Duin, Jos Baeten, Ron van Oijen, Lard Friese, David Knibbe, Maarten Edixhoven, Merel van Vroonhoven, en  nog veel meer ceo’s, stakeholders en toezichthouders waren present bij de feestelijke opening. Iedereen wilde er bij zijn toen Máxima, erevoorzitter van het platform Wijzer in Geldzaken, het 3D-geprinte logo van het Verbond onthulde.

Clubhuis

Dagvoorzitter Maarten Bouwhuis complimenteerde de aanwezigen met hun nieuwe clubhuis en sprak kort met voorzitter en Achmea-baas Willem van Duin. Die zei, terugkijkend op veertig jaar veranderingen, dat één ding hetzelfde is gebleven. “We organiseren solidariteit, en dat doen we al 200 jaar. We hebben echt een maatschappelijke functie en dat blijft zo.” Maar hij gaf toe dat veel is veranderd. “Vooral het laatste decennium. De ontwikkelingen in techniek en digitalisering, die zijn massief en spannend. Het geeft ons de mogelijkheden om nieuwe risico’s te verzekeren. Ex-borstkankerpatiënten bijvoorbeeld waren vroeger onverzekerbaar, maar nu wel dankzij betere data.”

Van Duin zei ook dat de verzekeringsbranche zich openstelt voor spelers als insurtechs, maar anderzijds kritisch kijkt naar wat partijen als Google en Amazon doen. “Als zij onze markt betreden, dan willen we dat zij aan dezelfde stringente regelgeving als wij moeten voldoen.” De dagvoorzitter trok daarop een parallel met de taxiwereld waar Uber alles op zijn kop zette. Van Duin ontlokte gelach met zijn opmerking: “De taxiwereld is een beetje een moeilijk thema voor ons zoals je weet.” Daarna zei hij: “In ieder geval is het goed dat nieuwe spelers ons scherp houden.”

Als netwerk denken

Peter Hinssen, technologie-ondernemer en veelgevraagd spreker, hield een gloedvol verhaal over de veranderingen die de verzekeringswereld te wachten staan. “Ga als een netwerk denken”, was zijn tip. “En zet naast je board ook een disruptive comité met mensen die de organisatie steeds uitdagen.”

Privacy

Het laatste woord in het officiële deel was voor minister van Financiën Wopke Hoekstra. Hij reageerde op het verhaal van Peter Hinssen: “We lopen al snel achter trends aan”, zei hij. “Naar zo’n verhaal zit ik met enige onrust te luisteren.” De dagvoorzitter vroeg hem of Europa niet enorm achter gaat lopen doordat privacywetgeving hier een grote rem zet op innovatie met data. Hoekstra zei diplomatiek: “We moeten balanceren. Het is ook goed om oog te houden voor de brede belangen van de burger.”

Gevraagd naar het vertrouwen in de sector zei de minister: “Er is heel veel verbeterd, maar de sector heeft nog wel een weg te gaan. Interessant daarbij is dat het beeld dat mensen van hun eigen aanbieder hebben, vaak beter is dan dat van de sector als geheel. Verzekeraars hebben echt grote stappen gezet in klantbelang, en er wordt veel beter met iets als misselling omgegaan dan vroeger.”

Hoekstra vertelde ook dat hij eens per maand les geeft op een lagere school of middelbare school. “Juist in een wereld waarin geld niet zichtbaar is moeten we jongeren leren hoe ze ermee om moeten gaan.” Hij verklapte wat de meestgestelde vraag aan hem op die scholen is. “De kinderen vragen vaak: kent u meneer Rutte?”

Stem sector

Tijdens de bijeenkomst werd een filmpje afgespeeld waarop stakeholders konden zeggen wat zij van het Verbond vinden. DNB-president Klaas Knot zei: “De grote verzekeraars weten ons wel te vinden. Voor het kleine en middelgrote verzekeringsbedrijf is het Verbond voor ons een nuttige intermediair.” Merel van Vroonhoven van de AFM zei: “Het Verbond is de stem van de sector. Zij houden ons scherp en zijn kritisch en ik moedig ze aan om dat te blijven doen.”

De bijeenkomst eindigde met een alcoholvrije toast. Bezoekers konden een rondleiding krijgen door het gerenoveerde pand dat flexibeler en transparanter is gemaakt, en ook duurzamer.

Reageer op dit artikel