nieuws

ASR wil groeien door overnames

Branche 3580

Verzekeraar ASR gaat op overnamepad. Topman Jos Baeten laat vandaag aan beleggers weten dat het niet alleen op organische wijze wil groeien, maar ook uitkijkt naar kleine en middelgrote verzekeraars om over te nemen. Volgens ASR staat ‘waarde boven volume’ daarbij voorop. De overnames moeten de winstgevendheid vergroten en niet alleen het marktaandeel uitbreiden.

ASR wil groeien door overnames

Op de beleggersdag (Capital Markets Day) presenteert de Raad van Bestuur de strategische prioriteiten en de middellangetermijn doelstellingen voor de komende drie jaar. “Mogelijkheden voor consolidatie, met name van kleine en middelgrote verzekeraars, zullen verder in overweging worden genomen, rekening houdend met een minimale rendementseis van 12 procent”, schrijft Baeten in het persbericht. 

Tevreden met acquisities

De CEO is tevreden met de eerdere overnames die het deed. “Sinds onze beursgang hebben we de overnames afgerond van de distributiebedrijven SuperGarant en Corins, vermogensbeheerder First Investments en in februari van dit jaar Generali Nederland. Het toont aan dat we in staat zijn om onze ‘bolt-on’ acquisitiestrategie met succes uit te voeren.” 

Combined ratio 

In het schadesegment wil ASR een jaarlijkse stijging zien van 3 tot 5 procent aan bruto geschreven premies. De combined ratio (exclusief zorg) verwacht de verzekeraar tussen de 94 en 96 procent te houden. In het levensegment streeft ASR geen groei na, maar een vergelijkbaar operationeel resultaat als in 2017 (633 miljoen euro). 

“De combined ratio heeft een consistente en sterke performance laten zien”, schrijft Baeten. “Met onze kostenbesparingen zijn we goed op weg om onze doelstelling van € 50 miljoen lagere operationele kosten te behalen, terwijl sterke stijgingen in onze operationele resultaten hebben geleid tot hogere dividenden.”

Bank geen kernactiviteit

De toekomst van ASR Bank als onderdeel van de verzekeraar is ongewis. In het persbericht wordt aangegeven dat de ASR Bank ‘als gevolg van onvoldoende aansluiting met de strategie van ASR als niet-kernactiviteit’ wordt aangemerkt.

Duurzaam

ASR wil ook op maatschappelijk vlak en in duurzaamheid verbeteren. De ‘carbon footprint’ van minstens 95 procent van de investeringen wordt in kaart gebracht en de verzekeraar committeert zich eraan om de ‘impact investeringen’ te laten groeien tot 1,2 miljard euro in 2021. ASR wil de inzet van medewerkers aan maatschappelijke initiatieven waaraan via ASR foundation wordt deelgenomen jaarlijks met 5 procent laten toenemen. 

Terugblik

Baeten kijkt ook terug. “We zijn zeer tevreden over de prestaties die we sinds onze beursgang in juni 2016 hebben geleverd, terwijl de waardering van onze klanten tegelijkertijd is toegenomen. Dankzij een gedisciplineerde uitvoering van onze strategie hebben we onze financiële doelstellingen voor de middellange termijn bereikt en zelfs overtroffen. Dienstverlening is onze topprioriteit om daarmee de voorkeursmaatschappij van klanten te worden. Dit heeft geresulteerd in een verdere stijging van de Net Promoter Score, zowel bij klanten als bij adviseurs.” 

Voor beleggers mikt ASR op een dividendbetaling van 45 tot 55 procent van het netto operationeel resultaat en de ambitie om een stabiel tot groeiend dividend per aandeel uit te keren.

Reageer op dit artikel