nieuws

‘Afbouw overheidsbelang in ABN Amro stagneert door ASR-truc’

Branche 2016

Waarom is de stapsgewijze verkoop van het overheidsbelang in ABN Amro tot stilstand gekomen? Die vraag probeert de Telegraaf vandaag te beantwoorden. Volgens een anonieme bankier wil de overheid voorkomen dat ABN hetzelfde trucje uithaalt als ASR. Een half jaar nadat de verzekeraar weer op eigen benen stond, gunde de top zich een forse salarisverhoging. Het ministerie doet er geen uitspraken over, maar volgens de bron zou de verkoop pas verdergaan zodra er een salarisplafond ingesteld wordt.

‘Afbouw overheidsbelang in ABN Amro stagneert door ASR-truc’

In het regeerakkoord werd afgesproken dat ABN Amro zo snel als verantwoord mogelijk was weer naar de markt terugbracht zou worden. De laatste verkoop van aandelen dateert echter alweer van september 2017. Het overheidsbelang in de bank staat daardoor al ruim een jaar op 56 procent. “De minister wil koste wat kost voorkomen dat ABN Amro het trucje van ASR uithaalt. Pas als een salarisplafond bij de bank is verankerd, worden er weer aandelen verkocht”, zegt een bankier tegen de Telegraaf. De omstreden salarisverdubbeling van ING-topman Ralph Hamers zou de overheid ook huiverig gemaakt hebben om de touwtjes al te snel uit handen te geven.

Vraagtekens

Volgens de Telegraaf herkennen bronnen bij het ministerie deze theorie echter niet. ABN Amro tast volgens de krant zelf in het duister over het stokken van de aandelenverkoop. Een woordvoerder wil het niet zorgelijk noemen. “Maar wij kunnen oprecht en technisch niets verzinnen wat een verdere verkoop in de weg staat. Bij het afbouwen van zo’n belang is voorspelbaarheid belangrijk. En dat is niet het geval. Dit zorgt voor vraagtekens”, aldus de woordvoerder.

Koersgevoelig

Het ministerie van Financiën doet geen mededelingen over de aandelenverkoop, omdat het om koersgevoelige informatie gaat. De woordvoerder houdt het bij algemeenheden tegenover de Telegraaf. “De timing van een transactie wordt bepaald op basis van verschillende factoren, zoals de ontwikkeling van de aandelenprijs, open en gesloten periodes, interesse bij investeerders en de marktomstandigheden.” Volgens dezelfde woordvoerder is het standpunt van de regering over het terugbrengen van ABN Amro naar de markt nog onveranderd.

Reageer op dit artikel