nieuws

Wabeke vreest wraking, trekt zich terug uit procedure tabaksindustrie

Branche 1444

Jan Wolter Wabeke, in 2008 uitvinder van de Wabeke-norm voor compensatie van de woekerpolis, heeft aangegeven zich terug willen trekken als voorzitter van het gerechtshof dat moet beslissen over vervolging van de tabaksindustrie. Advocaat Bénédicte Ficq had gedreigd met wraking van de voormalige Ombudsman Financiële Dienstverlening omdat hij zich tijdens een privédiner laatdunkend zou hebben uitgelaten over de mogelijke rechtszaak. 

Wabeke vreest wraking, trekt zich terug uit procedure tabaksindustrie

In februari besloot het Openbaar Ministerie niet over te gaan tot vervolging van tabaksproducenten. Daarbij hanteerde het OM het argument dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun beslissing om te roken of niet.

Artikel 12-procedure

Ficq, die optreedt namens ‘tabaksslachtoffers’ begon direct een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen. Het gerechtshof Den Haag moet hier binnenkort over beslissen, maar wat Ficq betreft, gebeurt dat niet onder voorzitterschap van Wabeke. “Als hij niet zelf opstapt, zullen we hem wraken”, aldus de advocaat tegenover het Algemeen Dagblad.

Neerbuigende toon

Via een kennis die bij de bijeenkomst aanwezig heeft Ficq namelijk gehoord dat Wabeke zich tijdens een etentje  op neerbuigende toon had uitgelaten over de claimzaak. Volgens de de getuige zou de voormalige Ombudsman Financiële Dienstverlening hebben gezegd dat het ‘ieders eigen verantwoordelijkheid is om al dan niet te roken en dat anderen daar niet verantwoordelijk voor zijn.’

‘Bij voorbaat kansloos’

Precies hetzelfde standpunt als het OM en reden voor Ficq om hem direct een brief te schrijven met het verzoek zich terugtrekken uit artikel 12-procedure. “Tegen iemand met zo’n overduidelijke privémening, die dat neerbuigend ook nog eens tijdens dinertjes verkondigt, zijn wij bij voorbaat kansloos”, aldus Ficq.

Naar hem genoemde norm

In 2008 introduceerde Wabeke als toenmalig Financieel Ombudsman de uiteindelijk naar hem genoemde compensatienorm voor beleggingsverzekeringen. In 2010 legde hij deze functie neer.

 

Reageer op dit artikel