nieuws

Weinig hiërarchie en veel coaching: Schoonmaakbedrijf Hago Next kampioen duurzame inzetbaarheid

Branche 1085

Schoonmaakbedrijf Hago Next heeft dit jaar de achttiende Kroon op het Werk gewonnen voor de inspanningen om haar medewerkers inzetbaar te houden. De prijs werd eerder deze week uitgereikt tijdens het jaarevent van het  Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid. Weinig hiërarchie, veel coaching en persoonlijke aandacht vormen het succesrecept van het schoonmaakbedrijf.

Weinig hiërarchie en veel coaching: Schoonmaakbedrijf Hago Next kampioen duurzame inzetbaarheid

De Kroon op het Werk-prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan organisaties die uitblinken in het bevorderen van duurzame inzetbaarheid van werknemers. Naast integrale aandacht voor het thema zijn ook innovatieve en inspirerende aanpakken en gedrevenheid belangrijke onderscheidende criteria.

Businessmodel veranderd

Algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars Richard Weurding was juryvoorzitter. Hij licht toe waarom Hago Next tot winnaar werd uitgeroepen: “We hebben een heel nauwkeurige selectie gehouden. Dit bedrijf heeft het aangedurfd zijn businessmodel radicaal te veranderen ten faveure van duurzaamheid en duurzame inzetbaarheid.”

Goed doen: hoger rendement

Hago Next is onderdeel van de Vebego holding met zo’n 40.000 medewerkers. De filosofie achter het bedrijf is werknemers meer zelfstandigheid te geven, waardoor ze zich zekerder voelen. Tevreden werknemers leveren  volgens directeur Roy Ploum beter werk af wat resulteert in meer tevreden klanten. “Goed doen voor mensen vertaalt zich gewoon in een hoger rendement.”

‘Even bellen op verjaardag’

Ploum vervolgt: “We zijn met Hago Next begonnen nadat er in 2012 een landelijke staking van schoonmakers was over de te hoge werkdruk, slechte materialen en het gebrek aan goede kleding.” Hago Next deed het anders en kan worden gekenmerkt als een bottom-up organisatie met weinig hiërarchie. Werknemers krijgen diverse soorten coaching aangeboden, waaronder een ergocoach, een vitaliteitscoach, een budgetcoach, een zorgcoach en een praktijkcoach. “Maar duurzame inzetbaarheid is ook het geven van wat persoonlijke aandacht. Even bellen op een verjaardag en niet vanuit een ivoren toren besturen.”

 

Reageer op dit artikel