nieuws

Verzekerings Unie boorde werknemer met 28 dienstjaren ton door de neus

Branche 3999

Een verzekeringsadviseur die sinds 1984 in dienst was bij Verzekerings Unie (inmiddels ASR), is in 2012 overgehaald om vlak voor een reorganisatie zelf ontslag te nemen. De werknemer wist nog niets van de naderende reorganisatie en liep door zijn akkoord ruim een ton aan ontslagvergoeding mis. De kantonrechter vond dat Verzekerings Unie alsnog over de brug moest komen, maar daar zette het Gerechtshof in Den Haag een streep doorheen.

Verzekerings Unie boorde werknemer met 28 dienstjaren ton door de neus

Op 17 januari 2012 ging de man in op een uitnodiging van Verzekerings Unie om te praten over de beëindiging van zijn contract. Daarin kwamen beide partijen overeen dat het dienstverband per 1 april op zou houden, zonder beëindigingsvergoeding. Op 7 februari ondertekende hij het voorstel waarin hij werd vrijgesteld van van de verplichting tot het verrichten van werkzaamheden tot het einde van zijn contract op 1 april.

Kantonrechtersformule

Op 2 april, één dag na het aflopen van het dienstverband, diende Verzekerings Unie een adviesaanvraag in bij de ondernemingsraad in verband met de voorgenomen beëindiging van de bedrijfsactiviteiten. Op alle adviseurs werd een beëindigingsregeling van toepassing verklaard, die onder meer een vergoeding inhield op basis van de oude kantonrechtersformule: één maandsalaris per dienstjaar. Aan de werknemer die net een dag vertrokken was, werd helemaal geen beëindigingsvergoeding aangeboden.

Als de werknemer een ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule had gekregen, was die opgelopen tot 102.641 euro. De kantonrecht gaf de boze verzekeringsadviseur in 2015 nog gelijk dat hij van de naderende reorganisatie had moeten weten. Van het Gerechtshof in Den Haag moet hij het bedrag echter weer terugboeken aan de rechtsopvolgers van Verzekerings Unie.

Geen spreekplicht

Volgens het Hof had Verzekerings Unie geen spreekplicht jegens de man. De oud-werknemer van Verzekerings Unie laat het er niet bij zitten en stapt naar de Hoge Raad. Naast deze zaak zouden er nog twee andere oud-werknemers op dezelfde manier een forse beëindigingsvergoeding mis.

Reageer op dit artikel