nieuws

Vanbreda waarschuwt voor Chinese insurtech-tyfoon

Branche 6374

Vergeet Anbang, de verzekeringsbranche doet er goed aan zich schrap te zetten voor de komst van een andere Chinese partij. Op de opiniepagina’s van de Belgische krant De Tijd waarschuwt Pedro Matthynssens, ceo van intermediair Vanbreda, voor Zhong An. Deze insurtech maakt volop gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie en zou klaarstaan om de westerse verzekeringsmarkt omver te blazen.

Vanbreda waarschuwt voor Chinese insurtech-tyfoon

Verzekeraars zouden goed in de gaten moeten houden welke stappen Zhong An zet, stelt Matthynssens in De Tijd. De insurtech betrad een jaar geleden de beurs in Hongkong tegen een beurswaarde van € 10 miljard. Het jonge bedrijf (uit 2013) heeft al 8 miljard polissen digitaal verkocht aan in totaal een half miljard particulieren.

100 miljoen polissen op 1 dag

Zhong An heeft drie grote partijen achter zich staan: de Chinese verzekeraar Ping An, webwinkel Alibaba en online betaalbedrijf Tencent. “De bundeling van die krachten leidt tot nooit eerder geziene situaties op de verzekeringsmarkt. Zo verkocht Zhong An via Alibaba’s online winkel Toaboa ooit in één dag tijd 100 miljoen polissen die de kosten dekken voor het terugzenden van producten naar verkopers-afzenders”, aldus Matthynssens.

Activity trackers

Volgens de ceo van Vanbreda is Zhong An vooral succesvol door het gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning. De insurtech analyseert bijvoorbeeld gezondheidsgegevens van klanten met sporthorloges en activity trackers om de premie van de zorgverzekering te bepalen. Ook communiceert 97% van de klanten enkel via chatbots met Zhong An.

Ander paar mouwen

Voor Matthynssens reden om verzekeraars te waarschuwen. “Terwijl insurtechstart-ups als Lemonade, Oscar en Ladder schitterende ideeën hebben om verzekeringen te innoveren, zijn ze nog nooit echt bedreigend geweest voor gevestigde verzekeraars. Maar Zhong An is een ander paar mouwen.”

Internationale groei

Het gevaar wordt alleen maar groter nu Zhong An samen met technologie-investeerder Softbank een nieuw bedrijf heeft opgericht om internationaal te groeien. De Chinezen richten zich op microverzekeringen die gekoppeld worden aan producten die online verkocht worden. Matthynssens voorziet een opmars van de insurtech naar de rest van de wereld. “De nieuwe spelers kiezen resoluut voor innovatieve producten die aansluiten op de nieuwe economie.” De vraag is volgens hem of westerse verzekeraars aan kunnen haken.

Schamel windscherm

“De traditionele verzekeringsindustrie staat meer dan ooit voor de uitdaging de internationale techbedrijven het hoofd te bieden”, besluit Matthynssens. Dat critici erop wijzen dat Zhong An nog geen winst boekt, vindt hij naïef. “Dat ze met dat schamel windscherm de tyfoon uit China niet zullen tegenhouden, laat zich nu al raden.”

Matthynssens is ceo van Vanbreda in België. De intermediair is een van de grootste makelaars van onze zuiderburen. In Nederland opereert Vanbreda uit Gouda. Vorig jaar was het bedrijf een middenmoter in de am:top 100 grootste intermediairbedrijven. Na de overname van Kettlitz Wulfse hoopt het bedrijf in Nederland op te rukken naar de top 20.

Reageer op dit artikel