nieuws

Hoffelijk over AVG: ‘Hoofdaannemer verantwoordelijk bij verwerking persoonsgegevens’

Branche 1647 PA

Ruim honderd dagen zitten er inmiddels op sinds de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) werd ingevoerd. Nog altijd bestaat er de nodige verwarring over wat wel en niet mag of juist moet, zeker in de financiële dienstverlening. Volgens opleidingsbedrijf Hoffelijk Financieel hoeft er in ieder geval geen twijfel te bestaan over wie er verantwoordelijk is voor de juiste verwerking van persoonsgegevens. 

Hoffelijk over AVG: ‘Hoofdaannemer verantwoordelijk bij verwerking persoonsgegevens’

Saida Nhass, senior consultant bij risicoadviseur Aon, gaf eerder deze week bij BNR aan dat er in de branche vooral verwarring  ontstaat  over de termen ‘verwerker’ en ‘verantwoordelijke’ “Veel bedrijven kennen zichzelf een verkeerde rol toe, waardoor zij niet integraal verantwoordelijk zijn voor naleving van de AVG en de wet schenden.”

Doelen van verwerking

Volgens opleidingsbedrijf Hoffelijk Financieel is het onderscheid goed helder te krijgen. “Kort samengevat is de verantwoordelijke de ‘hoofdaannemer’ die de doelen van de verwerking vaststelt. De verwerker heeft hier geen zeggenschap over en voert slechts een ‘bepaalde klus’ uit voor de verantwoordelijke.”

CRM-leverancier

Hoffelijk noemt als voorbeeld de financieel dienstverlener die als verantwoordelijke gebruik maakt van een CRM-systeem voor zijn dienstverlening. “De CRM-leverancier is dan de verwerker.”

Brandbrief over BSN

De rolverdeling is het niet het enige issue waar de branche nog mee worstelt. Recent schreven vijf brancheorganisaties een brandbrief aan de Autoriteit Persoonsgegevens en twee betrokken ministeries omdat zij duidelijkheid willen over de mate waarin zij gerechtigd zijn om het  burgerservicenummer van klanten in het hypotheektraject te verwerken.

 

 

Reageer op dit artikel