nieuws

Eerste zorgpremie (DSW) valt lager uit dan kabinetsvoorspelling

Branche 1009

DSW heeft traditiegetrouw als eerste zorgverzekeraar de premie voor het nieuwe jaar bekendgemaakt. Klanten gaan volgend jaar 112 euro per maand betalen. De stijging van 4,5 euro per maand is kleiner dan de 10,33 euro die het kabinet voorspeld had met Prinsjesdag. De premie van DSW geldt als een goede indicatie voor de premiestelling van de grote zorgverzekeraars in Nederland.

Eerste zorgpremie (DSW) valt lager uit dan kabinetsvoorspelling

De Schiedamse zorgverzekeraar wijt de stijging van de premie aan de oplopende loon- en prijsstijgingen. Daarnaast wordt de wijkverpleging overgeheveld naar de zorgverzekeringswet, gaat het lage btw-tarief omhoog en wordt er volgens DSW steeds meer gebruik gemaakt van dure, specialistische geneesmiddelen.

Verlaagd eigen risico

Vorig jaar baarde DSW-directeur Chris Oomen opzien door het wettelijk verplicht eigen risico met 10 euro te verlagen tot 375 euro. Volgens Oomen spreekt DSW daarmee zijn afkeuring uit over de kosten die chronisch zieken jaarlijks kwijt zijn aan zorg in verhouding met gezonde mensen. Ook in 2019 handhaaft DSW de kleine korting op het eigen risico. Uit de verantwoording van de premie blijkt dat de zorgverzekeraar 5 euro per deelnemer in rekening om de verlaging van het eigen risico te financieren.

Gisteren voorspelde Poliswijzer dat de drie grote zorgverzekeraars hun premie gaan optrekken tot bijna 130 euro per maand. Van DSW verwachtte de vergelijkingswebsite overigens een bedrag van 115 euro per maand.

Reageer op dit artikel