nieuws

CFO Timmermans stapt op om witwasschandaal ING

Branche 1219

Koos Timmermans stapt op als financieel directeur bij ING om het witwasschandaal bij de bank. President-commissaris Hans Wijers betreurt de tekortkomingen van de bank in de naleving van de wetgeving omtrent het signaleren van witwaspraktijken. Volgens Wijers is ING na vele reacties van stakeholders tot de conclusie gekomen dat er verantwoordelijkheid moest worden genomen op bestuursniveau. CEO Ralph Hamers stapt niet op.

CFO Timmermans stapt op om witwasschandaal ING

ING vermeldt in een persbericht waarom juist Koos Timmermans vertrekt. “’Tijdens de onderzochte periode (2010-2016) was Koos Timmermans lid van het management board banking en gedurende enkele jaren eindverantwoordelijk voor ING Nederland. In het licht van deze omstandigheden en in overleg van met Raad van Commissarissen treedt Koos Timmermans terug”, schrijft de bank.

Regelgeving

Timmermans was sinds 1996 in dienst bij ING. In 2007 werd hij benoemd tot chief risk officer. Daarna klom hij op van vice-voorzitter van het bankbestuur in 2011, tot chief financial officer in 2017. Wijers prijst Timmermans in het persbericht voor de wijze waarop ING zich onder zijn leiding aanpaste aan nieuwe boekhoudkundige regelgeving en zo sterk heeft bijgedragen aan de robuuste financiële positie van de bank. Timmermans blijft voorlopig aan in zijn rol als CFO, tot ING een opvolger heeft gevonden.

Het is de vraag of met het vertrek van Timmermans de storm voor ING is gaan liggen. Verschillende partijen zijn van mening dat ook topman Hamers verantwoordelijkheid moet nemen vanwege het schandaal.

Reageer op dit artikel