nieuws

Toezichthouder toont tevredenheid over zorgverzekeraars

Branche 782

De Nationale Zorgautoriteit (NZa) is tevreden over het functioneren van zorgverzekeraars afgelopen jaar en in de eerste helft van 2018. Dat schrijft de toezichthouder in het Samenvattend rapport Zorgverzekeringswet 2017/2018. Aandachtspunten voor de verzekeraars blijven de vindbaarheid van informatie en het aanpakken van wachttijden.

Toezichthouder toont tevredenheid over zorgverzekeraars

De NZa is in het bijzonder te spreken over de juistheid van de informatieverstrekking aan verzekerden. “Wij zijn tevreden over de resultaten na een periode van drie jaar intensief en gedifferentieerd toezicht. Daarmee komt een eind aan een verbetertraject voor de juistheid en aanwezigheid van informatie dat met zorgverzekeraars in 2015 is ingezet”, aldus het rapport.

Andere punten waarop zorgverzekeraars goed uit de bus komen zijn de naleving van de acceptatieplicht en het verbod op premiedifferentiatie. Ook vindt de NZa dat verzekeraars de wanbetalersregeling goed uitvoeren.

Transparanter over collectiviteiten

Verbeterpunten ziet de toezichthouder eveneens. De aanpak van wachttijden blijft achter. “Hiervoor is het belangrijk dat alle partijen (nog beter) samenwerken. Wij zien ondanks alle inspanningen nog niet overal het gewenste effect”, schrijft de NZa.

Ook de vindbaarheid van informatie is een punt van zorg. “De juiste informatie is er inmiddels, maar deze zou in veel gevallen beter vindbaar kunnen zijn. We spreken zorgverzekeraars hierop aan en bekijken op welke manier we de vindbaarheid van informatie kunnen verbeteren.”

De toezichthouder is kritisch over het grote aanbod aan collectieve zorgverzekeringen. “Dat blijft een lastig punt: de zorgpolissen zijn daardoor moeilijk te vergelijken.” Eerder deze zomer kondigde minister Bruins van Medische Zorg al aan dat zorgverzekeraars moeten zorgen voor meer transparantie. “Het mes moet in het enorme aantal van 51.000 verschillende polissen. Daar wordt immers niemand beter van”, aldus de minister.

Reageer op dit artikel