nieuws

Sociaal plan Generali drukt winst ASR

Branche 2271

ASR boekte in de eerste helft van 2018 een 7,3% lagere winst dan in dezelfde periode vorig jaar. De verzekeraar noteerde een nettowinst van € 368 miljoen (2017: € 397 miljoen). Die daling kwam met name door de kosten van een sociaal plan voor de overname van Generali. Die acquisitie zorgde samen met de januaristorm ook voor een aanzienlijke stijging van de combined ratio op schade.

Sociaal plan Generali drukt winst ASR

De nettowinst van ASR daalde, maar het operationeel resultaat – voor belastingen en gecorrigeerd naar beleggingsopbrengsten en incidentele lasten en baten – bleef min of meer gelijk. De eerste zes maanden van dit jaar waren goed voor € 382 miljoen, € 3 miljoen minder dan een jaar eerder.

Het operationeel resultaat op het segment Schade daalde wel fors: van € 106 miljoen in het eerste halfjaar van 2017 naar € 66 miljoen nu. De storm die in januari over Nederland raasde, zorgde voor de grootste hap uit het resultaat: € 31 miljoen. Het segment Leven zag het operationeel resultaat met 8,3% stijgen tot € 340 miljoen, met name door hogere beleggingsopbrengsten.

Impact Generali

ASR ziet de overname van Generali Nederland duidelijk terug in de halfjaarcijfers. De verzekeraar zag de operationele lasten met € 16 miljoen oplopen naar € 299 miljoen. Zonder de integratie van Generali zouden die lasten € 9 miljoen zijn gedaald. Volgens de verzekeraar waren de kosten voor een sociaal plan (€ 15 miljoen) de voornaamste oorzaak van de winstdaling. Daarnaast waren er incidentele kosten.

Combined ratio omhoog

Ook de combined ratio werd negatief beïnvloed door de overgenomen activiteiten van Generali. De ratio klom van 93,6% naar 97,1%, een tiende procentpunt boven wat de verzekeraar zelf als gezond beschouwt. De januaristorm had daarop een invloed van 2,1 procentpunt. De schadeportefeuille die van Generali komt, had een hogere combined ratio dan de ASR-activiteiten.

De solvabiliteit van ASR bedroeg eind juni 194%. Eind december was dat 196%. Hierop had de recente acquisitie een negatieve invloed van 9 procentpunt.

Baeten: ‘Sterke resultaten’

Bestuursvoorzitter Jos Baeten zegt in het persbericht bij de halfjaarcijfers dat de financiële resultaten in combinatie met de voortgang van de integratie van Generali tevreden stemmen. “Het toont de executiekracht van ASR. We zijn er in geslaagd het operationeel resultaat op het niveau van de eerste helft van 2017 te houden waarbij de daling van het resultaat in het segment Schade, als gevolg van de januaristorm, werd gecompenseerd door een stijging in de overige segmenten. […] Het operationele rendement op eigen vermogen was met 14,7% op jaarbasis opnieuw ruim boven onze doelstelling en onze solvabiliteit is met 194% robuust. Daarmee laten we wederom sterke resultaten zien.”

Reageer op dit artikel