nieuws

Jos Baeten: ‘ASR zal naar Vivat kijken, maar niet tegen elke prijs’

Branche 7465

“Verdere consolidatie is gezond”, zegt ceo Jos Baeten over de mogelijke verkoop van Vivat door het Chinese moederbedrijf Anbang. “Vivat zou een grote transactie zijn, en daar zullen we naar kijken, maar niet tegen elke prijs”, aldus de bestuursvoorzitter. Komende periode staat voor ASR in het teken van het gezond maken van de schadeportefeuille van Generali.

Jos Baeten: ‘ASR zal naar Vivat kijken, maar niet tegen elke prijs’

“We denken dat het sowieso goed is dat de markt verder consolideert. We zitten niet meer in een markt van groei. Consolidatie is gezond”, zei de ASR-topman in een telefoongesprek naar aanleiding van de vandaag gepresenteerde halfjaarcijfers. “Onze focus is altijd geweest op kleine en middelgrote overnames. Als de unieke kans zich zou voordoen dat Vivat te koop komt, zou dat een grote transactie beteken. Die zullen we bekijken, maar niet tegen elke prijs.”

Verkoopproces nog niet gestart

Volgens Baeten is er nog geen sprake van dat ASR zijn belangstelling voor Vivat formeel kenbaar heeft gemaakt. “Ik lees in de kranten dat bankiers zijn benaderd, maar ik heb nog niet gehoord dat het verkoopproces is opgestart. Dat zullen we afwachten.”

Dat de verzekeraar midden in de integratie van het overgenomen Generali zit, hoeft nieuwe transacties niet in de weg te zitten. “De Generali-integratie verloopt heel voorspoedig. We kijken altijd heel zorgvuldig of we operationeel in staat zijn een overname te doen. Dat kan echter pas als een transactie zich voordoet”, aldus de bestuursvoorzitter.

Lagere kosten

Baeten toonde zich vanochtend tevreden over de halfjaarcijfers van de eerste zes maanden van 2018. Het waren de eerste cijfers waarin de acquisitie van Generali zichtbaar is. ASR zag de winst slinken en de combined ratio oplopen als gevolg van de overname. “De hogere combined ratio was bij ons bekend, dus dat is geen verrassing. De bijdrage van het Leven-segment aan het resultaat is iets positiever en valt wat eerder dan we hadden verwacht.”

De combined ratio steeg door de overname naar 97,1%, een fractie boven de eigen doelstelling. Volgens Baeten zijn de kosten bij ASR significant lager dan bij Generali. Het overhevelen van de Generali-portefeuille naar de ASR-boeken zal daardoor automatisch tot verbetering van de combined ratio leiden.

Slechte risico’s analyseren

“Daarnaast gaan we alle portefeuilles langslopen om te kijken waar er slechte risico’s zitten. In overleg met het intermediair zullen we kijken hoe we die kunnen verbeteren”, licht Baeten toe. Dat kan volgens hem leiden tot premiestijgingen voor die risico’s, of het afstoten ervan. “Als de prijs die wij berekenen hoger is dan de klant wil en kan betalen, kunnen we die risico’s niet verzekeren. Het is nu nog te vroeg om hier al iets over te zeggen. We gaan eerst met alle volmachtnemers in gesprek over het verbeteren van de risico’s.”

100 mensen gebruiken sociaal plan

Eenmalig boekte ASR kosten van € 15 miljoen voor een sociaal plan. Honderd medewerkers van Generali hebben volgens de ceo zelf gekozen niet mee te verhuizen naar ASR. Voor nog eens 70 krachten is een andere baan gevonden, meestal binnen ASR, voor een enkeling elders. In totaal groeide het werknemersbestand van ASR met 300 fte.

Volgend jaar moet de integratie van Generali grotendeels worden voltooid. Alle uitvaartpolissen zijn al naar het ASR-platform gemigreerd. In de eerste helft van 2019 moet de gehele schadeportefeuille overgezet zijn, en later ook het leven-bestand. Voor pensioen neemt ASR iets langer de tijd. De verzekeraar verwacht de integratie daarvan snel na 2019 ook afgerond te hebben.

Reageer op dit artikel